14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Obama: Došao sam u istorijsku posjetu

HAVANA – Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u američkoj Ambasadi u Havani da je došao u istorijsku posjetu Kubi, uoči današnjeg sastanka sa predsjednikom Raulom Kastrom.

Sastanak će biti održan u Palati revolucije u Havani i to će biti tek treći zvanični susret Obame i mlađeg brata Fidela Kastra, koji je napustio predsjednički položaj 2008. godine.

Obama je stigao u Havanu sinoć sa svojom porodicom poslije jednočasovnog leta sa Floride kao prvi američki predsjednik u posjeti Kubi za posljednjih 88 godina.

On je po izlasku iz predsjedničkog aviona na aerodormu u Havani napisao na „Tviteru“ na španskom: „Šta ima, Kubo?“, prenio je AFP.

Obama je kasnije rekao u ponovo otvorenoj Ambasadi SAD da je ovo istorijska posjeta i podsjetio da je prethodnom američkom predsjedniku koji je došao na Kubu Kelvinu Kulidžu 1928. godine za to putovanje vozom i mornaričkim borodom bilo potrebno tri dana.

Obama je kasno sinoć, uz jako policijsko obezbjeđenje, obišao obnovljeni Stari grad u Havani. Agenti u civilnoj odjeći nisu dozvolili kontakt sa običnim Kubancima.

Predsjednik SAD sutra će se sastati sa aktivistima za zaštitu ljudskih prava i održaće govor koji će direktno prenositi kubanska televizija.

Posjetu će završiti odlaskom na utakmicu bejzbola između kubanske nacionalane reprezentacije i tima „Tampa Bej rejs“ iz američke lige.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se