14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema mjesta za brigu povjerilaca!

ZVORNIK – Na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju održanoj 7. marta 2016. godine u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, čule su se ideje, razmišljanja, ocjene i prijedlozi kroz koje se demonstrira neznanje, nerazumijevanje poslovnih tokova, zakonomjernosti i njihova logika, načini, pravila i uslovi funkcionisanja poslovnog sistema „ALUMINA“ d.o.o. o čemu je Menadžment kompanije izdao saopštenje.

Možemo shvatiti i imati razumijevanja za očekivanu nervozu učesnika, za subjektivan i pristrasan odnos, ali nikako ne možemo prihavtiti tumačenja, interpretacije i kvalifikacije koje proizilaze iz neznanja i nekompetentnosti, a još manje tendenciozne i naručene kvalifikative koje imperativno i sa indignacijom odbacujemo.

Prozvan je Menadžment kompanije i isti je označen kao direktno odgovorna adresa navodno lošeg stanja i zato u cilju objelodanjivanja pune istine, odgovorne i korektne informisanosti naše javnosti dajemo na puni uvid činjenice, putokaze i podatke koji snagom brojki i logičkog iskaza daju drugačiju i pošteniju predstavu stanja, rezultata i odnosa u kompaniji „Alumina“ u odnosu na onu koja se želi i plasira proteklih dana.

Da postoje ozbiljni nesporazumi i dijametralne razlike sa lakoćom možemo utvrditi kroz nekoliko sasvim evidentnih i eksplicitnih fakata.

Šta je bilo polazno stanje i ima li ubjedljivijeg argumenta i bolje ilustracije težine stanja poslovnog sistema od neizbježnosti pokretanja stečajnih radnji? Da li i koliko ima onih koji su istinski razumjeli ozbiljnost i težinu polazne situacije i imaju li dovoljno iskustvene i poslovne prefinjenosti da uokvire i dimenzionišu izazove koji su stajali pred menadžmentom od prvog dana uvođenja stečaja, pa sve do danas?

U svim ekspertnim ocjenama, otvaranje stečajnog postupka 08.04.2013. godine u „BIRAČU“ AD označeno je kao najbolji mogući i spasonosni potez datog trenutka. Preduzeće je imalo nagomilane gubitke koji su anulirali kapital sa čitavim spektrom otvorenih problema i svih parametara sa negativnim predznakom. Nisu bila usamljena mišljenja mnogih koja su na rejting lestvicama državnih i stručnih krugova visoko kotirani koji su fabriku označili kao socijalistički mastodont i kao nepovratno propali projekat. Dakle, nije bilo ni polazne vjere, a kamoli vizionarstva, kompetentnosti i operativno-manevarskih sposobnosti za hitna, neodložna i, po mnogo čemu, rizična rješenja.

Novi menadžment je bezrezervnim angažmanom, sa ogromnom energijom i jasnim kriznim planom, pristupio mijenjanju stanja uz državnu pomoć koja je bila isključivo deklarativno intonirana i ona nije bila uvijek iskrena ni konzistentna. U proteklom periodu novi menadžment, iako to nije odgovaralo i nije se uklapalo u ambicije i kombinacije mnogih odgovornih i značajnih krugova i ličnosti-najnoviji razvoj događaja to potvrđuje, ostvario je takve rezultati koji su najprije stabilizovali poslovne tokove, a potom je usvojen nepovratni koncept nove buduće poslovne filozofije. U svim godinama od otvaranja stečaja, „Alumina“ je imala konstantno uzlaznu liniju poslovnih rezultata tako da je 2015. godinu završila sa:

  • ostvarenim ukupnim tehnološkim rezultatom od 351.819 tona, što u odnosu na predstečajnu 2012. godinu predstavlja rast za 52,7 % ,
  • ostvaren je ukupan prihod od 221 milion KM i veći je nego prošle godine za 18,8 %. Rezultat je ostvaren uz velike oscilacije berzanskih cijena metala, konkretno cijene aluminijuma su na berzi u Londonu u 2015. godini bile prosječno manje za 10,87% u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.
  • ostvarena je neto dobit prije oporezivanja od 11,6 miliona KM,
  • odnos između obrtne imovine i obaveza ide u pravcu njenog uravnoteženja i od dana otvaranja stečajnog postupka jaz je smanjen za 19,6 miliona KM.
  • danas je u „Alumini“ zaposleno 1.248 radnika koji ostvaruju sva svoja prava sa svim izmirenim obavezama propisanim zakonima, uređenim kolektivnim ugovorima i opštim aktima preduzeća.
  • ostvarene su stope rasta produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti kao indikatorima racionalnijeg i efikasnijeg upravljanja resursima.
  • postignuti rezultati su garancija dobrih i izglednih šansi povjerilaca da namire svoja potraživanja. Prije okončanja stečajnog postupka izvršiće se nova procjena stečajne mase i sigurno je da će sa ovakvim rezultatom ona biti veća, a samim tim se na najdirektniji način štite interesi povjerilaca.

Dakle, ovo je najuži izbor osnovnih pokazatelja i ostvarenih rezultata, a menadžmentu kompanije „Alumina“ se iz čistog neznanja ili tendencioznog pristupa, imputiraju slabosti i odgovornost tamo gdje ih nema, a čistom improvizacijom olako se nudi koncept jeftinih i nekompetentnih rješenja – jednom riječju jeftine naracije bez argumenata i pokrića i zaista su povod za postavljanje pitanja čemu , zašto i kome sve ovo služi i šta su krajnji ciljevi svih ovih orkestriranih ujdurmi ?

Naglašavamo da proizvodnja u „Alumini“ spada u složene i teže industrijske procese. Nema brzih promjena proizvodnog programa, a posebno u naslijeđenom stanju zapostavljenog istraživačko-razvojnog sektora, neuređenih odnosa i opterećujućeg statusa, nerazvijenog i veoma slabog domaćeg finansijskog tržišta i dr.

Mnogo puta smo informisali javnost o osvajanju četiri nova proizvoda, sa nekima smo stigli i na tržište SAD sa veoma izglednom budućnošću.Ni sami nismo zadovoljni tempom promjena, te smo i sami najveći i najkometentniji i najuporniji kritičari postojećeg stanja, ali i sa jasnom vizijom rješenja šta i kako dalje. Znamo da samo preorijentacijom imamo šanse u budućnosti. Zato se od početka radi na diverzifikaciji proizvodnog programa, sa krajnjim ciljem potpunog napuštanja metalurškog programa, sa definitivnom orijentacijom na nemetalurške programe i programe bazirane na alumosilikatnoj hemiji. Uvijek je naglašavano da je neriješen status prvorazredni problem koji je kočio ove procese. Podnosili smo elaborate, nominovali investicione programe međunarodnim finansijskim institucijama, kao na primjer EBRD-u, i uvijek bili odbijani zbog nedefinisanog statusa uslovljenog stečajem.

Menadžmentu kompanije „Alumina“ imputiraju se slabosti prilikom zapošljavanje radnika, a posebno da li je i koliko trebalo prevesti bivših radnika stečajnog dužnika – Fabrike glinice „Birač“ u zavisno preduzeće „Aluminu“. Prvi korak, po otvaranju stečajnog postupka, bio je, da se atomiziran sistem smješten u različite segmente „Birač-grupe“, dovede u svoj logički i funkcionalni sklop. To nije bilo moguće ostvariti bez prevođenja radnika. Pored potrebe da se očuva proces proizvodnje i rada fabrike imperativ je bio da se sačuvaju i sva radna mjesta u „Birač-grupi“, a posebno u preduzeću „Birač“ A.D u stečaju, što je, uostalom, bio i zaključak Vlade Republike Srpske. Takođe se postavlja pitanje da li je fabrika mogla uopšte funkcionisati bez većine kadrova koji su vođeni u Biraču?

-Ima li smisla komentarisati stav da su: „visoke zalihe materijala od 20 miliona KM“.Prva slabost je netačnost podatka – zalihe su 13 miliona, a druga je potpuno nerazumijevanje procesa i opštih uslova proizvodnje glinice kao berzanske robe. Normalno je, to zahtijeva proizvodni proces, da zalihe osnovnih sirovina budu na kraju godine najveće, toliko velike da obezbijede stabilnost proizvodnje i prodaje u zimskom periodu kada nema ni eksploatacije ni transporta rude. Zbog vremenskih uslova mogući su poremećaji u proizvodnji, a kupci se moraju ispoštovati. Da li većina onih koji se upuštaju u komentare i kritike vladaju, makar i osnovnim znanjima, o pravilima i načinima funkcionisanja berzi i kakav uticaj imaju berze na funkcionisanje svjetskog privrednog sistema?

-Mišljenje da je dobit iz 2014. godine trebalo da bude raspoređena i namijenjena za jačanje stečajne mase je odraz nepoznavanja zakonodavne regulative i računovodstvenih standarda koji na neumoljiv način obavezuju redoslijed raspodjele neto dobit i to: da se neto dobit najprije raspoređuje za pokrivanje nepokrivenih gubitaka, a zatim za jačenje rezervi, tek potom za sve ostalo.

-Kao propust i neoprostiv poslovni grijeh menadžmentu se pripisuje investiciono ulaganje od 3 miliona KM u drugo pravno lice. Riječ je o rekonstrukciji kotla br 3 u „Energoliniji“.To je bilo nužno i jedino moguće smjestiti u „Energoliniju“u kojoj su smještena sva ostala energetska postrojenja i na taj način je obezbijeđena energetska stabilnost i nezavisnost i isplativost – investicija se već isplatila kroz smanjenje troškova proizvodnje. Nažalost, nismo sigurni da se ovakvim pitanjima pravi razlika između invesicionog troška i ostalih troškova i imamo li teret investicionog troška ako se investicija isplatila-otplatila? Znači, investicioni projekat rekonstrukcije donosi nam samo koristi sada i ubuduće.

Cilj svakih promjena, bar tako nas uči teorija i dobra praksa, je unapređenje sistema u pozitivnom i dobrom pravcu i zato se vrši izbor kompetentnih ličnosti koje mogu donijeti rezultat, donositi često i veoma rizične odluke. Problematika „Alumine“ je vrlo složena i zahtjevna, a posebno je neophodno imati razumijevanje i osjećaj za tokove i odnose koji vladaju na međunarodnom tržištu, koje pred menadžere postavlja visoke standarde, odlično vladanje menadžerskim tehnikama, dobre komunikacione sposobnosti i dobro poznavanje svjetskih jezika i različitih kulturnih obrazaca i manira.Ubijeđeni smo da su pominjana rješenja u strašnoj oskudici sa poželjnim i potrebnim – po mnogo čemu su najmanje korak iza postojećeg stanja.

Ovim se: iskustveno, profesionalno odgovorno, korektno i dobronamjerno prema javnosti Kompanije i ukupnoj javnosti, iznosi viđenje i stav kojim se ukazuje na težinu odgovornosti onih koji donose odluke o izboru daljih koraka i inicijativa, a posebno na definisanju i izboru modela okončanja stečajnog postupka. Odgovorno se upućuje preporuka, da izabrani postupci i modeli budu u suštini preferencija opštih interesa u odnosu na kratkoročne potrebe i ciljeve pojedinaca ili grupa. Mišljenja smo da se izborom koji ne bude u korespondenciji sa izloženim preporukama, rizikuje da budu ugroženi dugoročno definisani ciljevi i pravci akcije i kao epilog bi mogli dobiti posljedice istorijskih dimenzija i dugo nepopravljivog trajanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se