18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Jedan deminer poginuo, dvojica povrijeđena u mjestu Hajvazi kod Kalesije

U mjestu Hajvazi, opština Osmaci, jutros u 9:30 sati se dogodila nesreća u kojoj je jedan deminer poginuo, a dvojica su povrijeđena.
Kako je potvrđeno  u Policijskoj stanici Osmaci, Federalnoj upravi civilne zaštite i BH MAC-u, ekipe su na terenu i radi se uviđaj.Kako je za Klix.ba rekla  glasnogovornica BH MAC-a Svjetlana Luledžija, demineri su na ovom zadatku bili angažovani od Nevladine organizacije „Eko dem“. 

„Naša ekipa je izašla na teren i trenutno mogu reći da je ovdje u pitanju površina od oko 62.600 kvadratnih metara na lokaciji Hajvazi. Zadatak je otvoren 21. marta ove godine, a odnosi se na tehničko izviđanje gdje se očekuje pronalazak velikog broja protivpješadijskih nagaznih mina. Do sada je samo jedna pronađena i trenutno se pretpostavlja da su demineri stradali upravo od nje“, rekla nam je Luledžija.

Smrtno stradali deminer je 33-godišnji Albin Memčić iz naselja Begov Han nadomak Žepča, a dok su povrijeđeni 50-godišnji A.M. iz Tuzle i 47-godišnji R.P. iz Istočne Ilidže.Uviđaj na mjestu nesreće obavljaju policijski službenici PS Osmaci, a nakon kojeg će biti utvrđeno pod kojim okolnostima je došlo do nesreće.

Riječ je o povratničkom mjestu koje je do rata pripadalo opštini Kalesije, a Dejtonskim mirovnim sporazumom pripalo je opštini Osmaci u RS-u.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se