5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Hrizostom: Postom i molitvom da budemo dostojni slave Božije

ZVORNIK – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom večeras je, uz sasluženje sveštenstva, u hramu Presvete Bogorodice u Zvorniku služio liturgiju pređeosvećenih darova.

Episkop Hrizostom je, nakon liturgije, u obraćanju vjernicima rekao da u toku velikog časnog posta kada u našoj crkvi nije dozvoljeno da se služe svete liturgije, osim subotom i nedjeljom, a da bi svoju hrišćansku pobožnost izrazili na što bolji način i svoje pokajanje i molitve umnožili, crkva je blagoslovila preko Kapadokijskih otaca da se služi prethodno osvećena liturgija, a to je večernje spojeno sa pričešćem vjernika.

„Dok postimo veliki časni post ono što želimo i nastojimo jeste da sebe promijenimo iznutra, a post i molitva nam služe kao dva oruđa da pobjeđujemo sva iskušenja kojima osvajamo upravo tu našu promjenu, naše mijenjanje da budemo u visini rasta visine Hristove“, rekao je vladika Hrizostom.

Ističući da to nikada ne možemo postići, episkop Hrizostom je rekao da u tome i jeste naša revnost da se trudimo postom i molitvom da sebe udostojimo da budemo dostojni slave Božije u radosti vaskrsenja Hristova.

„Kroz veliki časni post želimo da postignemo da sebe promjenimo. Naš post nije Bogu potreban, post je nama potreban, jer mi tražimo da stignemo visinu rasta visine Hristove, da se udostojimo da budemo u zajednici s Bogom, što je i smisao našeg postojanja“, rekao je episkop Hrizostom.

On je naglasio da je velika stvar da časni post postimo, da se ispovijedamo i pričešćujemo i da se time pripremamo za veliki praznik za susret sa vaskrslim Hristom gospodom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se