20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Hag: Izricanje presude Radovanu Karadžiću (uživo)

HAG – U sudnici haškog tribunala počelo je izricanje presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću.

Objavi presude prisustvuje i više od 100 predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva, a sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je u potpunosti popunjen.

[mom_video type=“youtube“ id=“SxC8DttGWmU“]

Sudsko vijeće haškog Tribunala, kojem predsjedava sudija Ogon Kvon, izreći će danas prvostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.
Čitanje presude počelo je danas u 14.00 sati, a prema najavama iz Haga moglo bi da traje sve do 16 i 30.

17:45 – Dodik: Presuda bilo kome, pa i Karadžiću, ne može da umanji snagu Srpske

16:30Zvaničnici o presudi Karadžiću

15.38 – Vijeće odlučilo: Јedinstvena kazna Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora.

15:30Sudsko vijeće Haškog tribunala: Armija BiH gađala svoje teritorije

15.18 – Karadžić je izdao komandu da se stvore totalni uslovi nesigurnosti i straha u dijelove Srrebrenice koja je bila pod zaštitiom Međunarodnih snaga. Karadžić je odobrio zauzuimanje Srebrenice.

15:05 – U toku čitanje dijela optužnice koji se odnosi na zločin u Srebrenici 1995. godine

15:00 – Vijeće se uvjerilo da je postojao i udruženi zločinački poduhvat kada su 1995. godine srpske snage kao taoce uzele vojnike UN-a da bi spriječili bombardovanje. Kako je rečeno, Karadžić je direktno odobrio da se taoci rasporede kao živi štit kod meta za koje se očekivalo da će biti bombardovane.

14:58 – Oslobođen optužbe za genocid u sedam opština

Sudsko vijeće Haškog tribunala zaključilo je da u sedam opština u BiH, navedenih u optužnici protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, nije počinjen genocid, čime je Karadžić oslobođen optužbe za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija O-Gon Kvon je pojasnio da Tužilaštvo nije dokazalo genocid u ovim opštinama.

Kvon je naglasio da nametnuti uslovi u ovim opštinama, iako teški, nisu imali za cilj da dovedu do djelimičnog ili potpunog uništenja nesrpskog stanovništva, kao i da nije postojala genocidna namjera.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću počelo je u 14.00 časova, a prema planu Haškog tribunala trebalo bi da traje najduže do 16.30.

14:56 – Pretresno vijeće zaključilo da je opsada Sarajeva bio udruženi zločinački poduhvat koji je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske i političkog rukovodstva Republike Srpske (Krajišnik, Plavšić i Mladić).

14.51 – Civili u Sarajevu bili direktna meta Sarajevsko-romanijskog korpusa. Pretresno vijeće zaključilo da je Karadžić odgovoran za sve zločine počinjene nad civilima u Sarajevu osim u tri slučaja. Vijeće je prihvatilo da su ponekad snage tzv. Armije BiH gađale vojnike UN-a, ali i teritorije pod svojom kontrolom što je tvrdila Karadžićeva odbrana.

Radovan KaradžićDoboj: Podrška Radovanu Karadžiću

U Gradskom parku u Doboju do sada se okupilo stotinjak građana da bi dali podršku prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kojem će u Haškom tribunalu biti izrečena presuda.
Okupljanje je organizovala gradska Boračka organizacija, čiji će predstavnici da građanima saopšte kakva je presuda. Oko parka je uočeno prisustvo policije.

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacija Pero Tubić rekao je novinarima da očekuje nepovoljnu presudu, te da je ovo okupljanje i izraz nezadovoljstva.

Tubić je rekao da je dosadašnja sudska praksa pokazala pristrasnost ovog suda na štetu Srba.

13:50 – Florens Artman uhapšena u Hagu (VIDEO)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se