18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Čašica alkohola štiti od demencije

Pedesetogodišnjaci koji dnevno konzumiraju umjerenu količinu alkohola, imaju 25 odsto manje šansi da dođu u situaciju da zbog zaboravnosti ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Osobe koje piju tri do pet šoljica kafe dnevno imaju 65 odsto manji rizik da obole od demencije od onih koji uopšte ne unose kofein, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji, a objavljeno na internet stranici Američkog časopisa za epidemiologiju. Ista studija je, takođe, pokazala da pedesetogodišnjaci koji dnevno konzumiraju umjerenu količinu alkohola, imaju 25 odsto manje šansi da dođu u situaciju da zbog zaboravnosti ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Naučnici su odredili da pojam „umjereno“, kada je alkohol u pitanju, za zdrave osobe u poznijim godinama znači – 15 čašica nedjeljno, maksimalno do pet dnevno za muškarce, četiri za žene.

– Bolesni ljudi ne bi trebalo da konzumiraju alkohol zbog mogućnosti negativne interakcije sa lijekovima, ali svi ostali bi mogli da uvedu čašicu rakije ili crnog vina, jer to povoljno utiče na zdravstveno stanje – kaže Arun Karlamangal, vođa istraživanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se