Ekonomijaizbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Alumina prošle godine prihodovala 221 milion KM

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ pozitivno je poslovala u 2015. godini, pokazuje finansijski izvještaj rada najvećeg zvorničkog kolektiva za prošlu godinu.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije u „Alumini“ Vladimir Krstić kaže da su uslovi u kojima fabrika posluje teški, ali da je kompanija u 2015. godini uspjela da ostvari dobre ukupne rezultate.

„U vrlo kompleksnim uslovima, 2015. godina završena je pozitivno. Ukupni prihodi od prodaje su porasli za skoro 19 odsto, na 221 milion KM u odnosu na 186 miliona KM u 2014. godini“, ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, ukupni troškovi materijala – sirovine, repromaterijali, energenti – u prošloj godini iznosili su oko 149 miliona KM, što je za 18 odsto više u poređenju sa 2014. godinom.

Vladimir Krstić, direktor Sektora za ekonomiku i finansije u Alumini
Vladimir Krstić, direktor Sektora za ekonomiku i finansije u Alumini

Ulaganja u održavanje porasla su za 24 odsto, na 5,53 miliona KM. Istovremeno, ukupan iznos bruto zarada u 2015. dostigao je 27,7 miliona KM, što predstavlja povećanje od preko 15,6 odsto u odnosu na 2014. godinu, saopšteno je danas iz „Alumine“.

„Privredno društvo „Alumina“ poslovnu 2015. godinu završilo je sa neto dobiti prije oporezivanja od oko 11,6 miliona konvertibilnih maraka“, kaže Krstić. Nakon obračunatih obaveza za porez na dobit od 1,4 miliona KM, neto dobit nakon oporezivanja je 10,2 miliona KM, precizira Krstić.

Poslije dužeg perioda, dodaje Krstić, fabrika je zabilježila profit veći od 10 miliona maraka, tako da će, kako kaže, „Alumina“ u budžet Republike Srpske platiti više od milion konvertibilnih maraka na ime poreza za ostvarenu dobit.

Krstić napominje da kompanija u prošloj godini nije imala nijedan problem sa inspekcijskim organima koji su kontrolisali poslovanje „Alumine“, podsjećajući da je „Alumina“ dobila pozitivno mišljenje nezavisnog revizora, koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2014. godini.

U menadžmentu kompanije naglašavaju da treću godinu zaredom „Alumina“ pozitivno posluje.

„Poslovanje preduzeća obilježava rad na diverzifikaciji proizvodnog programa. Konstantan je napor da se proizvodnja usmjeri prema nemetalurškom programu, odnosno proizvodima koji nisu zavisni od kretanja cijena na berzi“, govori Krstić.

Kad je riječ o profitu kompanije u prošloj godini, Krstić kaže da ostvarena dobit „nije sklonjena u neku kesu ili sef“, nego da se ona „prelila“ u povećanje vrijednosti ukupnih zaliha, te osnovnih sredstava i vraćanje dugova nastalih u vremenu prije otvaranja stečajnog postupka u matičnom preduzeću, Fabrici glinice „Birač“.

„Na kraju prošle godine, recimo, na stoku boksita bilo je preko 150.000 tona rude, što fabrika nije imala dugi niz godina“, naglašava Krstić, dodajući da, uz korektnu poslovnu saradnju sa dobavljačima, „Alumina“ uredno servisira i obaveze na ime kreditnih zaduženja, koja su, prije uvođenja stečaja u aprilu 2013. godine, imali poslovni subjekti iz grupacije „Birač“, prije svega kod Investiciono-razvojne banke(IRB) i „Banke Srpske“.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije u „Alumini“ podsjeća da je neto dobit u 2015. godini od preko 10 miliona KM ostvarena u trendu značajno smanjenih cijena metala na berzi.

„To znači da je samo uz maksimalnu racionalizaciju u postojećem proizvodnom procesu i maksimalnu orijentaciju na kupce proizvoda iz nemetalurškog programa, mogao da bude ostvaren ovaj rezultat i da se drži poslovanje na ovom nivou“, precizira Krstić.

Krstić kaže da je „Alumina“ privredni subjekt od čijeg rada i poslovanja u velikoj mjeri zavisi ova regija.

„Život i prosperitet ovog kraja umnogome je skopčan sa ovom fabrikom. Stoga, trebalo bi da postoji puno razumijevanje za ovo preduzeće počev od lokalnog do republičkog i državnog nivoa da se očuva stabilnost njegovog rada“, navodi Krstić.

On kaže da se kompanija, kao veliki sistem, suočava sa puno teškoća u poslovanju.

Problemi su, objašnjava, raznoliki i veliki i da se menadžment pokušava s njima suočiti i rješavati ih na pravilan način.

„Neriješen imovinsko-pravni status fabrike i opšta situacija oko preduzeća, gdje se ne zna titular prava svojine, manifestuju se na povjerenje banaka, ali i poslovnih partnera, kao i na definisanje strateških ciljeva kompanije, prije svega u pogledu dugoročnog planiranja proizvodnje i prodaje“, naglašava Krstić.

Kompanija „Alumina“ zapošljava više od 1.200 radnika, sa prosječnom neto zaradom u 2015. godini od 1.015 KM.

Tagovi
Back to top button
Close
Close