17 C
Zvornik
03. октобра 2022.

Zašto je otkriće gravitacionih talasa bitno?

Američki fizičar i kosmolog Lorens Kraus, koji je prvi u svijetu nauke kreirao glasinu o mogućem otrkiću gravitaciinih talasa, komentariše jučerašnje veliko otkriće.

Riječ je o vjerovatno najvećem otkriću u posljednjih sto godina – specifičnim talasima koje je Albert Ajnštajn predvidio još 1915. godine u okviru Opšte teorije relativnosti.

Gravitacioni talasi su posljedica ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu koji se potom šire poput talasa na površini vode. Sve se veže za Opštu teoriju relativnosti, koja kaže da masivni objekti u „normalnom stadiju“ zakrivljuju strukturu prostor-vremena kreirajući tako efekat koji poznajemo kao gravitaciju.

Fizičar i kosmolog Lorens Kraus je iznio detaljno mišljenje o posljedicama ovog otkrića.

„Sve se svodi na fundamentalna pitanja – odakle potičemo i gdje idemo. Mogućnost da cio svemir odjednom vidimo na potpuno drugačiji način pokazaće novu perspektivu našeg mjesta u kosmosu. To je velika prednost nauke, ona ima moć da preispita naše mjesto u stvarnosti. Sličnu moć imaju umjetnost, literatura i muzika, pa su slika Van Goga i gravitacioni talasi predivne stvari koje u nama bude najdublje ljudske osjećaje. Svi smo povezani, svi smo dio svemira. Procesi koji su formirali crnu rupu možda su povezani sa eksplozijom supernove koja je izbacila atome koji danas čine moje ruke“, objasnio je Kraus.

Iako su prve informacije govorile da je detektovane talase kreirao binarni sistem pulsara, Kraus smatra kako je ipak riječ o dvije crne rupe.

„Potvrda da su naučnici detektovali talase koje su uzrokovale dvije crne rupe prilikom sudara daje nam novu sliku svemira. Prvo, dobijamo nove dokaze da crne rupe zaista postoje. Drugo, dobijamo alat da istražimo horizont događaja u crnim rupama. Treće, dobićemo odgovore na pitanja o crnoj rupi u centru naše galaksije. Četvrto, naučićemo nove činjenice o prirodi same gravitacije. Ali na kraju krajeva, ne znam šta će se desiti – zato se otkrića i zovu otkrića!“, rekao je Kraus za australijski naučni kanal ASC.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se