20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Upozorenje ekologa: Kokošija jaja iz Zenice i Tuzle opasna po ljudsko zdravlje

ZENICA – Stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni trebalo bi biti posebno oprezno pri konzumaciji domaćih prehrambenih artikala, posebno jaja koja su zbog zagađenja opasna po zdravlje ljudi, pogotovo djece.

Pokazala je to analiza Eko foruma Zenica, organizacije „Arnika“ iz Praga i Centra za ekologiju i energiju Tuzla. Za potrebe istraživanja izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana da bi se utvrdilo da li ta industrija ima uticaja na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

„Naše istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošijim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove hemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu se za masnoće u ljudskom tijelu. Na taj način, kontaminacija prijeti u prvom redu djeci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara u Zenici i termoelektrana u Tuzli“, rekao je Jindrich Petrlik iz organizacije „Arnika“.

Jesti maksimalno dva jajeta dnevno

Analiza je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenske limite iz EU.

Građanima Zenice i Tuzle iz pomenutih nevladinih udruženja sugerisali su da izbjegavaju dnevno konzumiranje više od dva jajeta domaćih kokošaka koje se uzgajaju u području kontaminacije. Za djecu se preporučuje maksimalno jedno takvo jaje dnevno.

Izvještaj Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu ZDK za januar 2016. pokazuje da su u proteklom periodu bilježena prekoračenja zagađenja vazduha u Zenici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se