20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sudski vještaci: Granata sa srpskih položaja nije ubila ljude u Tuzli

Vještaci iz inostranstva utvrdili su da ljudi na Tuzlanskoj kapiji tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja, čime je opovrgnuta zvanična verzija ovog događaja, pišu “Večernje novosti”.

Masakr na Tuzlanskoj kapiji, 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, a 240 je ranjeno, nije izazvan eksplozijom projektila ispaljenog sa srpskih položaja na Ozrenu – ovo je zvanični zaključak petorice balističkih sudskih vještaka iz Češke, Izraela i Francuske koji su prošle i ove godine radili odvojena vještačenja eksplozije.

Granata na Tuzlanskoj kapiji (3)Ova saznanja još više dobijaju na težini, jer će se sutra pred Višim sudom u Beogradu naći zahtjev Ministarstva pravde BiH kojim se traži da se prizna presuda iz Sarajeva prema kojoj je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora jer je, navodno, naredio granatiranje Tuzle.

Strani vještaci saglasili su se da je nemoguće da granata kalibra 130 milimetara, koja je navodno doletjela sa srpskog položaja Panjika udaljenog 27 kilometara, padne pod uglom kako je tvrdio vještak sarajevskog tužilaštva Berko Zečević i da uz to ubije desetine ljudi, a još 240 rani, a da pri tome izazove samo manja oštećenja na okolnim zgradama i automobilima.

Strani vještaci ustanovili su niz manjkavosti u vještačenju Berka Zečevića, na osnovu kojeg je osuđen general Đukić.

Izraelski balističar Žozef Šaron kaže čak da je Zečevićevo vještačenje zasnovano na lažnim, nedokazanim i neprovjerenim podacima.

Eksperti za balistiku Francuz Pjer Loran, Izraelac Žozef Šaron i Česi Jan Komenda, Lidek Jedlička i Roman Vitek izvodili su eksperimente na vojnom poligonu u Nikincima, gdje je napravljena identična replika tuzlanske Kapije, sa zgradama, automobilima i ljudima.

Granata na Tuzlanskoj kapiji (4)Vještačenja su pokazala da veliki broj žrtava nije moguć od eksplozije srednjeg projektila, a 13 žrtava u Tuzli pogođeno je iz više smjerova, što znači da nije bila samo jedna eksplozija, dok su neke rane bile ekstremno razarajuće, što je nemoguće od jednog gelera.

Osim toga, broj gelera u tijelima žrtava je devet puta veći od teoretskog broja mogućih pogodaka.

Vještaci tvrde da to vodi činjenici da je na Tuzlanskoj kapiji korišćen drugi, snažniji tip municije ili improvizovane eksplozivne naprave ili čak nekoliko manjih punjenja.

Milorad Konstantinović, branilac generala Đukića, rekao je da će odbrana ukazati na brojne povrede prava na pravično suđenje i dodaje da je sud u Srbiji dužan da ispita da li su u konretnom slučaju bile ispunjene pretpostavke pravičnog suđenja.

“Ako se utvrdi da presuda, čije se priznanje traži, nije donesena u pravičnom postupku, sud je dužan da zamolnicu odbije”, rekao je Konstantinović, koji dodaje da će odbrana insistirati da Vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu nabavi kompletne spise predmeta suda u BiH, prije donošenja konačne odluke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se