8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Stiže milion izbjeglica, Evropa puca po šavovima, a u Briselu sastanci

Ministri država članica Evropske unije sastali su se danas u Briselu u jeku upozorenja da bi migrantska kriza mogla da ugrozi opstanak 28-članog bloka, a sastanku prisustvuje i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, kao i ministri iz Makedonije i Turske.

Ministri unutrašnjih poslova Unije sastaju se u nastojanju da smanje priliv migranata i izbjeglica preko Balkana i naprave plan za, kako je blok upozorio, prijeteću humanitarnu krizu, prenosi AFP.

Vulinje rekao da je na sastanku ministara država zapadnobalkanske rute, Njemačke i Grčke, zaključeno da se ne preduzimaju jednostrane mjere prema izbjeglicama.

Takođe je ocjenjeno da susret na vrhu EU-Turska, 7. marta, treba da omogući prodor u riješavanju izbjegličke krize.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker potvrdili su ranije da će lideri Evropske unije održati 7. marta specijalni samit sa Turskom, na kojem će biti reči o izbjegličkoj krizi.

Vulin je naglasio da Srbija u politici prema migrantima neće uvoditi jednostrane mjere već da će slijediti ono što čine druge zemlje, u saglasnosti sa domaćim i međunarodnim pravom, vodeći uvijek računa o nacionalnim i interesima srpskih građana.

izbjeglice granicaNa pitanje novinara da li je na današnjem sastanku ministara došlo do približavanja i usaglašavanja stavova, imajući na umu kritike Berlina i Atine najnovijeg uvođenja ograničavanja ulaska izbjeglica na zapadnobalkanskom putu, Vulin je rekao da to nije bio sastanak na kome se govorilo „ko jeste, a ko nije bio kriv“.

„Pokušali smo da nađemo način da svi zajedno funkcionišemo, jer nijedna zemlja, bilo da je to Nemačka, Grčka ili Srbija, ne može ovo sama da riješi“, rekao je Vulin i dodao da se svaki jednostrani potez na kraju odrazi i na Njemačku i na Grčku i na Srbiju.

Vulin je rekao da je Srbija na današnjem sastanku dobila podršku za svoju politiku prema migrantima i za način na koji se bori sa posledicama izbjegličke krize, a da je srpska strana izrazila spremnost da učestvuje u zajedničkom rešenju.

Vulin je rekao da do sada Evropska unija i Evropska komisija nisu uspjeli da nađu jedinstveno riješenje za izbjeglice i da je to najveći problem.

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije, na temu migrantske krize, a na marginama tog skupa održan je sastanak ministara država zapadnobalkanske rute, Nemačke i Grčke.

izbjegliceMinistri država članica Evropske unije sastaju se danas u Briselu u jeku upozorenja da bi migrantska kriza mogla da ugrozi opstanak 28-članog bloka, a sastanku će prisustvovati i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, kao i ministri iz Makedonije i Turske.

Ministri unutrašnjih poslova Unije sastaju se u nastojanju da smanje priliv migranata i izbeglica preko Balkana i naprave plan za, kako je blok upozorio, prijeteću humanitarnu krizu, prenosi AFP.

Današnji sastanak se održava samo dan nakon što je Austrija upozorila da je na kocki budućnost EU na jučerašnjoj konferenciji sa balkanskim zemljama u Beču, na koju Grčka nije bila pozvana, i nakon što je Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama.

Učesnici sastanka će čuti planovi Austrije i osam balkanskih zemalja koji uključuju uzimanje otisaka prstiju svima koji ulaze i vraćanje svih koji nemaju pasoš ili imaju lažna dokumenta, navodi Bi-Bi-Si.

Te zemlje su, takođe, obećale da će primiti samo one za koje zaključe da im je potrebna zaštita, dok neke vlade već tumače da to podrazumeva samo Sirijce i Iračane.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner opisala je te mere kao „lančanu reakciju razuma“ i upozorila da bi kriza mogla da ugrozi opstanak EU ukoliko ne bude stavljena pod kontrolu.

Austrija i balkanske zemlje usaglasile su mjere ograničavanja broja izbjeglica, što oštro kritikuje Grčka, gdje je ostalo zaglavljeno na hiljade izbjeglica nakon što je Makedonija blokirala ulaz Avganistancima.

Atina je zapretila da će blokirati sve odluke na predstojećem samitu EU o migraciji ukoliko države članice ne pristanu da učestvuju u raspodeli obaveznih migrantskih kvota.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se njegova zemlja pretvara u „trajno skladište duša“ te da je ne bi trebalo ostaviti da se sama hvata u koštac sa krizom.

„Od sada, Grčka neće pristajati na dogovore ako ne obezbedimo srazmernu obaveznu podelu tereta i odgovornosti među državama članicama“, poručio je Cipras.

izbjeglice 2Više od 100.000 migranata ušlo je u Evropu od početka godine preko Grčke i Italije, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

EU ostaje duboko podijeljena kad je riječ o tome kako savladati migrantsku krizu, a pogotovu u pogledu nedavnih zatvaranja granica na koje se odlučilo nekoliko država članica, što ugrožava Šengen zonu.

„Želimo da nam svi kontakti danas omoguće da izbjegnemo iznenađenja – moramo da izbjegnemo da neku zemlju iznenade mjere koje preduzme neka druga“, rekao je neimenovani izvor iz holandskog predsedavanja EU, navodi francuska agancija.

ZABROBLJENI Na granici Makedonije i Grčke HILAJDE IZBEGLICA

Nekoliko hiljada ljudi, većinom iz Sirije i Iraka, i dalje je „zarobljeno“ na severnoj grčkoj granici sa Makedonije pošto je Skoplje drastično smanjio broj migranata kojima je dozvoljen prelazak granice.

Današnji sastanak u Briselu počeće radnim doručkom kojem će, pored Vulina koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, prisustvovati i v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Radnom doručku prisustvovaće ministri i komesari zemalja Zapadnobalkanske rute zaduženi za migracije, a posle sastanka najavljene su izjave za medije.

Avramopulos: Kritičan sastanak u kritičnom trenutku

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da je ministarski skup na temu migrantske krize koji je danas počeo u Briselu „kritičan sastanak u kritičnom trenutku“.

Avramopulos je prije početka skupa rekao da su se tokom prethodnih mjeseci donosile zajedničke odluke o izbjegličkoj krizi i da je sada trenutak da se te odluke primjene.

„Samostalne inicijative ne vode nikuda. U ovom trenutku, jedinstvo EU i ljudski životi su u pitanju“, rekao je evropski komesar.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se