10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Srpska nije prezadužena zemlja

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srpska nije visoko zadužena zemlja.

„Republika Srpska je u prošloj godini imala povećanje izvornih prihoda preko 120 miliona KM, rast domaćeg proizvoda od 1,5 do 1,7 odsto, te povećanje industrijske proizvodnje i broja zaposlenih“, rekao je Dodik sinoć za prnjavorsku televiziju „Ka tri“.

On je rekao da, sa stanovišta ekonomije, Republika Srpska živi u gotovo nevidljivoj inflaciji.

„Srpska ima prosječnu platu veću od 500 dolara, dok ona u Americi iznosi 4.000 do 5.000 dolara“, istakao je Dodik i dodao da je za vraćanje duga Srpske, hipotetički rečeno, potrebno četiri mjeseca stati sa isplatama plata, dok Amerika koja ima veliku ekonomiju to mora da uradi 16 mjeseci.

Dodik je rekao da je Srpska u prošloj godini od obaveza koje je imala prema domaćim i inostranim povjeriocima uspjela da iz vlastitih prihoda servisira dug u iznosu od 130 miliona KM.

On je napomenuo da je dio tekućih zaduženja u toj godini u 90 odsto slučajeva otišao u servisiranje dospjelih obaveza iz prošlosti.

Dodik je precizirao da Srpska ima 25 odsto inostranog duga, koji se dijeli na onaj do 1991. godine koji je veći u odnosu na sadašnji.

On je rekao da je inostrani dug za auto-puteve i bolnice razvojnog karaktera za potrebe naroda, ističući da će od auto-puta Banjaluka–Doboj, kada bude otvoren, od naplate putarine 60 do 70 odsto servisiranja duga biti po tom osnovu.

„U strukturi ukupnog duga Srpske veći dio je prema unutrašnjim povjeriocima nego stranim, koji je nastao mnogo ranije“, istakao je Dodik.

On je rekao da su svi javni objekti u Srpskoj, koji su bili uništeni od poplava, popravljeni i rehabilitovani.

Dodik je naglasio da je plata u Srpskoj danas duplo veća u odnosu na period kada je bila Vlada Mladena Ivanića, domaći bruto proizvod porastao je danas za 75 odsto u odnosu na taj period, te da je veći broj zaposlenih.

„Srpska danas ima veću prosječnu platu nego u Srbiji, a prisutne su kolone automobila iz Srbije na pumpama u Srpskoj gdje je gorivo jeftinije za 40 feninga, a imamo i najnižu cijenu struje u odnosu na region“, istakao je Dodik.

On je rekao da u Srpskoj postoji građevinska operativa i logistika za izgradnju auto-puteva, termoelektrana i drugih velikih projekata.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se