-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Sojuz radi na Windowsima XP?!

Tomas Peske, francuski astronaut koji se uvježbava za posjetu ISS-u ruskom letjelicom Sojuz, prilično se iznenadio kada je otkrio da ruski simulator radi na operativnom sistemu Windows XP starom 15 godina, za koji je „Microsoftt“ obustavio bilo kakvu dalju podršku i zakrpe.

U svom postu na Twitteru, Peske je prvo objavio kratak video na kojem se vidi bjesomučno paljenje prekidača i lampica na komandnoj ploči letjelice, rekavši: „Kada vaša svemirska letjelica radi ovo, to znači da vam nije dobar dan“.

Ubrzo nakon toga se našalio napisavši: „Sada razumijem! Nakon današnjeg treninga, primjetio sam Windowse na ekranu!“

Drugim riječima, astronaut je očigledno želio reći da je ruska svemirska agencija za simulaciju kvarova namjerno odabrala Windows XP, mada pravi razlog leži vjerovatno u drugim stvarima. Naime, kod svih svemirskih postrojenja, letjelica i opreme, svaka promjena postojećih sistema veoma je skupa i zahtjevna, pa Rusi očito nisu željeli trošiti novac i vrijeme za nadogradnju softvera simulatora novijim OS-om, obzirom da postojeći dobro obavlja posao. Pored toga, njih vjerovatno ne zabrinjava što je „Microsoftt“ obustavio podršku za taj operativni sistem, jer simulator Sojuza gotovo sigurno nije spojen na internet.

Dakako, nakon ovih postova, Peskeovi follonjeri su odmah započeli sa šalama vezanim uz slučaj, pa su se pojavili razni komentari, od toga da nema ništa bolje od Windowsa XP kada se govori o kvarovima, pa do izjave da se Windowsi ne bi smjeli nikada naći niti u jednoj svemirskoj letjelici.

S Windowsima ili bez njih, Sojuz će u novembru ove godine povesti Peskea na ISS u okviru Ekspedicija 50 i 51, gdje će se naći u ulozi inženjera leta, a na Zemlju bi se trebao vratiti u maju 2017. Ukoliko ne padnu Windowsi dakako.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se