-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Situacija sa migrantima postala alarmantna

BEOGRAD/BRISEL – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je situacija sa migrantima postala alarmantna, s obzirom na najave o zatvaranju granica, i da Srbija očekuje da sazna kada više imigranti neće moći da odlaze dalje iz Srbije.

„Srbija će imati vremena da reaguje ako do zatvaranja granica ipak dođe. Taj broj izbeglica koji bi možda privremeno ostao u Srbiji ne bio bio neko opterećenje za Srbiju“, rekao je Nikolić u Briselu, poslije radne večere lidera zapadnog Balkana posvećena migrantskoj krizi.

Prema njegovim riječima, pošto se govori o zatvaranju granica za migrante, oni sada žure da što prije dođu u Evropu, u taj talas se uključuju i migranti iz Afrike.

Nikolić je istakao da rješenje nije ni u Beogradu, ni u Zagrebu, već u Briselu i da Srbija očekuje pravovremene informacije o zatvaranju granica, ali da ona sigurno neće prva zatvoriti granice i da je u stanju da ispuni ono što je obećala.

„Mi nismo ugroženi, imamo kapacitete za zbrinjavanje 3.000 ljudi, ali to je skoro neiskorišćeno jer migranti u Srbiji i ne prenoće“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da Austrija i Slovenija najavljuju zatvaranje granica za migrante i da je slovenački premijer saopštio da će to biti učinjeno u roku od dva dana, čemu se predsjednik Evropske komisije Žan Klon Junker usprotivio i rekao da EU nikako ne želi da izoluje Grčku.

Nikolić je ocijenio da bi Austrija ipak mogla odustati od svoje namjere da zatvori šengenske granice sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom.

„Najbolje ni bilo da prestane priliv imigranta sa juga i da samo otekne ono što je stiglo i u naše zemlje. Ja očekujem da bi migranti nastojali da po svaku cenu dođu u Evropu i da to više ne bismo mogli da zaustavimo mirno“, rekao je Nikolić.

Domaćini večere posvećene migrantskoj krizi bili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Radnoj večeri uoči današnjeg samita EU, pored Nikolića, prisustvovali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Tihomir Orešković, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, kao i evropski komesar Johanes Han i šef evropske diplomatije Federika Mogerini.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se