20.4 C
Zvornik
24. септембра 2022.

Savanović: Zakon o platama ide pred Narodnu skupštinu RS

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zašite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da zakon o platama ide pred Narodnu skupštinu Srpske, ali da se još ne zna u kom smjeru će izmjene ići.

Savanović je istakao da zakonska regulativa treba da bude što je moguće više usaglašena na nivou Republike Srpske za sve profesije.

„To je siguno jedna garancija da neće biti određenih animoziteta unutar tih djelatnosti“, rekao je Savanović novinarima.

Govoreći o Zakonu o radu, ministar rada i boračko-invalidske zašite Republike Srpske istakao je da će biti primjenjivan na javna preduzeća, realni sektor i na sve što ovom zakonu podliježe.

„U fazi smo utvrđivanja reprezentativnosti, te se vrlo brzo otvaraju pregovori između sindikata i poslodavaca kada je riječ o kolektivnim ugovorima“, rekao je Savanović.

On je poručio da će resorno ministartvo biti posrednik u tim pregovorima, te će dati tumačenje svega onog što je nejasno.

Na pitanje da li ima informacije da će zakon o platama ići na doradu kako bi bio prilagođen Zakonu o radu, prema kojem se koeficijent za minuli rad obračunava sa 0,3 odsto, Savanović je rekao da nema te informacije.

„Kada je riječ o Zakonu o obrazovanju, koji se u dosadanjšim okvirima nije usaglašavao sa Zakonom o radu, ostaje da se vidi kako će se riješiti to pitanje, ukoliko se u zakonu donese odredba o usaglašavanju“, rekao je Savanović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se