8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

PRVI MART: Tužan datum za srpski narod

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je 1. mart tužan i tragičan datum za srpski narod na ovim prostorima, a da su događaji koji su se tada desili – održavanje referenduma i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu – bili uvod u rat u ovoj zemlji.

„To nije praznik cijele BiH i činjenica da je danas praznik samo u jednom njenom dijelu dovoljno govori o BiH“, rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je istakla da je za nju praznik 9. januar – Dan Republike i poručila da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se