18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prehlada može da pokrene upalu

Urinarne infekcije češće su tokom zimskih mjeseci, upozoravaju stručnjaci.

Čak i obična prehlada ili nazeb kod njih mogu da budu okidač da se bolest ponovo javi.

Žene češće nego muškarci imaju probleme sa upalom mokraćnih puteva zbog karakteristične anatomske građe – kratka i široka mokraćna cijev, blizina vagine i analnog otvora. Procjenjuje se da u toku godine 10 odsto žena ima simptome urinarne infekcije, a najčešći uzročnici su ešerihija koli, koja se otkrije u 70-95 odsto slučajeva, rjeđe proteus mirabilis ili klebsijela.

– Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a od tegoba uglavnom su prisutni bolno, učestalo i hitno mokrenje, bolovi iza preponske kosti, nerijetko i prisustvo krvi u mokraći i neprijatan miris urina – kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije.

– Akutna upala mokraćne bešike nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom, ukoliko infekcijom nije zahvaćeno tkivo bubrega. Drugi mogući razlozi tegoba su vaginitis ili upala vagine, seksualno transmisive infekcije (hlamidija, ureaplazma, mikoplazma) i oboljenja mokraćne cijevi.

Kod nekomplikovanih urinarnih infekcija antibiotska terapija treba da traje tri dana. Mlađim pacijentkinjama sa funkcionalno i strukturno normalnim urinarnim sistemom, kod kojih se infekcije čašće javaljaju u toku jedne godine, treba uraditi urinokulturu, dubinsko snimanje bubrega i ultrazvukom odrediti količinu urina koja zaostaje nakon izmokravanja. Od pomoći je i cistoskopija, pregled mokraćne bešike optičkim instrumentom, kako bi se isključila neka druga urološka bolest.

– Infekcije mokraćnih puteva u nekim slučajevima mogu da budu nadogradnja na neki od tumorskih procesa u urogenitalnom traktu, posledica kalkuloze ili kamenja, anomalija u građi i one su komplikovanije za rješavanje – ističe dr Spasić. – Takođe, i osobe sa šećernom bolešću i na imunosupresivnoj terapiji su sklonije ovim tegobama.

URINOKULTURA OBAVEZNA U TRUDNOĆI

URINOKULTURU treba uraditi uvek kada se sumnja da se infekcija proširila na bubreg, kod pacijentkinja koje nisu dobro reagovale na terapiju, i kod trudnica.

Doktor Spasić napominje da se osim terapijskih doza, pacijentkinjama sa učestalim upalama mokraćnih puteva propisuju profilaktičke, male doze antibiotika u trajanju od jednog do više meseci.

– One zahtijevaju češće kontrole, ali i promjenu nekih životnih navika kao i neantimikrobnu profilaksu nadoknade hormona kod atrofičnog vaginitisa ili imunoprofilaksu različitim preparatima koji povećavaju imunitet sluznice mokraćne bešike. Na raspolaganju su i vakcine koje se izrađuju za svaku pacijentkinju ponaosob – objašnjava dr Spasić. – Upotrebom probiotika, čajeva ili gotovih preparata (kapsula) od brusnice, tradicionalnih biljnih mešavina od uve, peršuna i povećanim unosom tečnosti mehaničkim putem se smanjuje broj uzročnika infekcije.

VEĆA SKLONOST KA INFEKCIJAMA

Faktori rizika u mlađem dobu su početak seksualnih odnosa, upotreba spermicidnih sredstava kojima su obloženi kondomi ili femidomi, promjena seksualnog partnera. Žene u menopauzi i starije sklonije su ovim infekcijama ukoliko su tegobe imale i prije, u slučajevima loše kontrole mokranje (inkontinencija), atrofičnog vaginitisa kao posledice nedostatka estrogena, spada mokraćne bešike, većeg zaostatka urina u mokraćnoj bešici nakon izmokravanja, pišu Večernje novosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se