8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Podrška Božićima iz Bratunca u borbi za kuću

Više od 2.500 stanovnika na tri punkta potpisalo je peticiju podrške porodici Božić iz bratunačkog naselja Podčauš kojoj je, odlukom Osnovnog suda u Srebrenici, naloženo da se iseli iz kuće koju je kupila 2004. godine, jer je Sud na osnovu izjava dva svjedoka utvrdio da je ta kuća “navodno” prije rata bila prodata Aliji Nuhanoviću.

Bratunačka udruženja koja okupljaju izbjegle i raseljene Srbe iz sarajevske i zeničke regije, te opštinska Boračka organizacija pokrenuli su potpisivanje peticije podrške bračnom paru Markici i Dušanki Božić kojima je sud oduzeo kuću.

Dušanka kaže da će spiskove sa potpisima dostaviti sudu uz ostale dokumente koji potvrđuju da je njen suprug, koji je doživio moždani udar i nije pokretan, kupio i platio kuću i okućnicu Omeru Mujičiću na osnovu dokumenata koje su izdali nadležni organi, te da im niko nije pravio spor prilikom prevođenja te imovine u vlasništvo.

“Očekujemo da Osnovni sud u Srebrenici uvaži Rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove od 18. decembra 2015. godine, kojim se poništava ranije doneseno rješenje u korist Rušvete Nuhanović, a upravni spor vraća na ponovni postupak i odlučivanje”, rekla je Božićeva Srni.

Ona ističe da je tužila Mujičića, ali da još nije dobila sudski odgovor da li je on načinio prevaru prilikom prodaje kuće Božićima i da li je nešto preduzeto protiv njega.

Dušanka kaže da njena porodica očekuje da se utvrdi ko je odgovoran za ovaj problem i da im se više ne prave smetnje u vezi sa kućom ili da im se isplati pravična naknada za uložena sredstva i rad za kupovinu i sanaciju kuće i okućnice da bi mogli riješiti svoje stambeno pitanje.

Više od 200 stanovnika Bratunca tijelima je 1. februara spriječilo sudske izvršioce da isele ovaj bračni par, poručivši da neće dozvoliti da im sud otme kuću koju su pošteno platili i u čiju su rekonstrukciju i uređenje uložili sav novac od imovine koju su prodali u Hadžićima.

Potpisivanje peticije se nastavlja. Potpisnici ocjenjuju da ovaj slučaj stvara potpunu pravnu nesigurnost jer sud, u ovom slučaju, oduzima imovinu onima koji su je kupili na osnovu legalnih dokumenata nadležnih organa, a ne pokreće postupak odgovornosti tih koji su izdali te dokumente ili počinili prevaru.

U Bratuncu su u strahu mnogi Srbi koji su nakon rata kupili imovinu u ovom mjestu jer se plaše da ne dožive sudbinu Božića.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se