10.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

OVAKO SU BRANILI SARAJEVO: Čekao sam u redu da silujem djevojčicu (12) ali ona je umrla….

Ovo je svjedočenje Jasmina Šljive, pred istražnim organima Republike Srpske, koje je dao godinu dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u kome otvoreno govori o zvjerstvima boraca Armije BiH nad Srbima koji su ostali u Sarajevu, te iživljavanjima nad ženama i zarobljenicima.

Prema njegovom svjedočenju, on i Jusuf Lendo, Suvad Milić i pripadnici 10. Brigade Armije BiH, tokom rata su se zvjerski iživljavali nad ženama i djevojčicama srpske nacionalnosti. Mnoge su tokom monstruoznih silovanja, gdje se smjenjivalo i više od 20 vojnika, od zadobijenih povreda preminule tokom samog čina. Sakib Puškar, vojno lice koje je bilo u velikoj mjeri odgovorno za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva, takođe je učestvovao u ovim zvjerstvima.

Šljivo, koji je bio pripadnik 10 brigade pod vođstvom Mušana Topalovića Caca svjedočio je o mnogim zvjerstvima koje je Armija BiH tokom rata činila. Ovaj borac, koji je bio pripadnik Armije do 1995. godine je prema sopstvenoj izjavi obolio od epilepsije zbog čega je proglašen vojno nesposobnim.

Mušan Topalović Caco - komandant10 brigade ABiH
Mušan Topalović Caco – komandant10 brigade ABiH

“Krajem februara 1993. godine Jusuf Lendo i Suvad Milić doveli su dvanaest godina staru djevojčicu srpske nacionalnosti. Sa djevojčice je skinuta sva odjeća, a Jusuf Lendo je djetetu ruke vezao za krevet. On je prvi izvršio silovanje, a zatim su to isto učinili Suvad Milić, Hodža Amir, Ljaljaj Enver i Kajanija Ferid. Dijete je sve vrijeme plakalo, kada je Kajanija počeo da je siluje, djevojčica je umrla. Ja sam, takođe, imao namjeru da učestvujem u silovanju ali dijete je umrlo. Tijelo djevojčice Jusuf Lendo je stavio u kesu za đubre i odvezao u jamu Kazani” ispričao je Šljivo.

Nesrećna djevojčica bila je samo jedna u nizu Srpkinja koje su silovane i mučene do smrti. U aprilu iste godine, Jusuf Lendo je doveo Renatu R.(19) (identitet poznat redakciji). Silovanje je trajalo nekoliko sati, kada ju je dvadeseti vojnik silovao, Renata je umrla.

Prema procijeni Šljiva, samo tokom 1993. godine, u prostorijama jurišne čete, silovano je oko 50-60 djevojaka i žena.

“Svim silovanjima nisam prisustvovao zbog obaveza u jedinici, kao i zbog toga što nisam uvijek bio pozvan” rekao je Šljivo na svjedočenju i opisao zlostavljanje nastavnice.

“Neposredno prije silovanja djevojčice, Samir Bejtić je u prostorije jurišne čete doveo nastavnicu srpskohrvatskog jezika Nedeljku L. (32) (identitet poznat redakciji). Silovalo ju je oko 20 do 25 pripadnika jurišne čete. Nastavnica je preživjela i danas predaje bosanski jezik u istoj školi u kojoj je i tada radila” rekao je Šljivo.

Sejo Kadić Guz zaklao je Srbina jer ga je žena, Hrvatica, optužila da ima oružje u stanu. Kadić je doveo i nju na „Kazane“ da gleda. Tu su je „jurišnici“ iz 10. brdske silovali naočigled muža. Rođaku Zorice Z. silovalo je deset muslimana u Hransom. Kako je ispričala, prije toga su je ubacili u bure hladne vode da operu „vlaški šmek“.

[quote bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]

VIDEO: Jama Kazani u koju su bacani ubijeni sarajevski Srbi

[lightbox thumb=“http://www.zvornikdanas.com/wp-content/uploads/2016/02/Jama-Kazani-u-koju-su-bacani-ubijeni-sarajevski-Srbi.jpg“ link=“https://www.youtube.com/watch?v=zu14wWGS2iw“]

[/quote]

Poznata je i priča o silovanju djevojke Jagode J.(19) koju su ubili braća Zornić. Na nesrećnu djevojku su nanizali gume, zapalili ih i pustili da se kotrlja na opšte veselje Alijinih „ratnika“.

Pored imena koja je Šljivo naveo u svojim svjedočenjima, ime Sakib Puškar posebno se ističe kada je u pitanju etničko čišćenje Sarajeva, kao i brojna silovanja žena i djece. Puškar se sa komadantom druge brdske brigade dogovorao da mu dostavlja poruke sa imenima i adresama Srba sa opštine Stari grad.

Mnoga smaknuća Srba vršena su uglavnom po dojavama Puškar Sakiba. Puškar se smatra odgovornim za smrt bračnog para Drašković, Milene i Vase. Draškovići su bili u svađi sa komšinicom što je Sakib saznao. Svi su dovedeni na „Kazane“ gdje je Vasa Drašković natjeran da siluje komšinicu, „da se izmire“. Nakon toga su starije žene primorali da se grle, ljube dok su ih udarali lopatama. Na kraju, Vaso, Milena i komšinica su pobijeni krampovima i bačeni u jamu.

VIDEO: Sahrana Mušana Topalovića Cace u Sarajevu 1997. godine

[mom_video type=“youtube“ id=“WrpJGARuCz0″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se