14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Održana Svetosimeonska akademija

ZVORNIK – Njegovo preosveštenstvo epsikop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je večeras u Zvorniku da je nemjerljiv značaj Nemanjića u istoriji Srba i Srbije, posebno Stefana Nemanje, tvorca srpske države, potonjeg monaha i svetitelja Svetog Simeona Mirotočivog.

„Sveti Simeon Mirotočivi, zaštitinik srpske države i srpskog naroda, je taj koji je uspio da okupi i ujedini svetu porodicu Nemanjića oko jedinstvenog i zajedničkog cilja – srpske države i srpske državotvornosti“, rekao je episkop Hrizostom na Svetosimeonskoj akademiji.

Episkop Hrizostom je izrazio zadovoljstvo što je zvorničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ organizovalo Svetosimeonsku akademiju pod nazivom: „Zavještanja i poruke Stefana Nemanje“, prije svega zbog samoga Simeona Mirotočivog, ali i zbog nas da znamo da poštujemo velikane naše istorije koji su nas zadužili da slijedimo njihova djela.

„Jako je lijepo da je ‘Prosvjeta’ organizovala sjećanje na velikoga Svetog Simeona Mirotočivog, tvorca prve srposke države Raške, da se sjetimo njega kao oca nacije“, rekao je vladika Hrizostom i dodao da je jako dobro i korisno da se upravo kroz akademiju bar malo odužimo Svetom Simeonu.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da ce silj Svetosimeonske akademije da se sjetimo naših hrabrih predaka da slijedimo njihov put, a jedan od tih velikana je Stefan Nemanja.

„Stefan Nemanja je ujedno i zaštitnik srpske države i srpskog naroda i prvi je trasirao put nezavisnosti srpske države koju treba da čuvamo i da se ugledamo na njegovo djelo i zavještanje“, rekao je Perić.

U okviru Svetosimeonske akademije, Periće je uručio nagradu „Prosvjete“ autorima knjige „Tragovima do istine“ Milošu Markoviću i posthumno Ratku Čeliću, koja je proglašena za najbolju knjigu u 2015. godini u izdanju zvorničke „Prosvjete“.

Na Svetosimeonskoj akademiji nastupili su učenici Tehničkog školskog centra, Pjevačko društvo „Izvornik“ i Crkveni hor.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se