10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Održana jednodnevna obuka za poljoprivrednike

ZVORNIK – U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Grada Zvornik danas je za zvorničke poljoprivrednike održana jednodnevna obuka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Radinka Mićić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu rekla je da je obuka održana u okviru plana obuka Ministarstva, te da je u dogovoru sa nadležnim odjeljenjem Grada Zvornik usaglašeno ono što je najbitnije za poljoprivredne proizvođače i što bi im moglo biti do korisi u njihovom privređivanju.

Prezentujući temu „Procedure upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava“, Mićićeva je podsjetila da je preregistracija gazdinstava počela 1. novembra 2013. godine, ali da još uvijek ima dogradnji u smislu procedura, kao i određenih izmjena i dopuna.

– Ono što je najbitnije i na čemu se insistira je ažuriranje podataka, a ono bi trebalo da se uradi od 1. januara do 15. maja. Naime, svi poljoprivredni proizvođači koji su registrovali poljoprivredna gazdinstva trebali bi da prijave trenutno stanje poljoprivrednih zasada i stanje stoke na svom gazdinstvu. Na ažuriranju se insistira shodno Uredbi koja to propisuje kako bi resorno Ministarstvo i opštinska i gradska odjeljenja utvrdili šta naši poljopriovrednici proizvode i sa kojim resursima raspolažu. Ažuriranje podataka podrazumijeva ispunjavanje jednog obrasca i predviđeno je da im u tome pomognu radnici APIF-a i predstavnici nadležnih gradskih i opštinskih odjeljenja – rekla je Mićićeva..

Dragiša Lopandić iz Instituta za kukuruz „Zemun polje“ govoreći na temu „ZP hibridi kukuruza za proizvodnju u BiH u 2016. godini“ rekao je da na predavanjima daju akcenat na predstavljanju proizvodnih karakteristika najnovije generacije zemunpoljskih hibrida, odnosno hibrida šestog ciklusa selekcije.

– Mi imamo lošu proizvodnu praksu da naši proizvođači dugo gaje jedan hibrid. Prosječan vijek hibrida u Americi je 5 godina, a kod nas je i po 25 i 30 godina. To je loša sitaucija, jer sve nove kreacije, novi genotipovi, nova genetika koja se nudi ima daleko bolja proizvodna svojstva nego prethodnici. To znači da proizvođ sa istim ulaganjem, ako pravilno odabere novi hibrid, ima veliku šansu da ostvari veću proizvodnju – poručio je Lopandić.

V.d. načelnika odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Grada Zvornik Milan Cvijetinović rekao je da je po novim propisima u Gradu Zvornik registrovano 440 gazdinstava.

– Najavljene su neke izmjene propisa i u tom smislu očekujemo da će taj broj biti znatno veći u narednom periodu. Postoje dvije kategorije gazdinstava, nekomercijalna sa manjim obimom proizvodnje i komercijalna koja imaju veći obim proizvodnje i mogu da nastupaju za neke poljoprivredne podsticaje. Naši poljoprivrednici su jako vrijedni ljudi na farmama, a i ovaj dio koji se odnosi na obuke uz eminentne stručnjake za njih je interesantan i odziv je uvijek dobar. To je uvijek prilika da čuju još neka nova znanja iz oblasti poljoprivrede – istakao je Cvijetinović.

Pored Mićićeve i Lopandića velikom broju prisutnih poljoprivrednika obratili su se i Mile Novaković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu, sa temom „Skladištenje stočne hrane i alfatoksina“ i prof. dr Mićo Oljača i dr Kosta Gligorović sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd-Zemun sa temom „Opasnosti i nesreće u eksploataciji mobilne poljoprivredne mehanizacije“.

Cilj današnje i sličnih obuka koje ministarstvo organizuje u saradnji sa nadležnim gradskim odjeljenjem je da se prezentuju goruće teme koje interesuju poljoprivrednike, d se informišu oko nekih najnovijih dostignuća u oblasti poljoprivrde, kao i da se upoznaju sa novim zakonskim procedurama i propisima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se