14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Novosti: Sarajevo pokušava da obori dokaze o Tuzlanskoj kapiji

Zvaničnici BiH pokušavaju da obore nalaze stranih vještaka o masakru u Tuzli. Da su zaključci vještaka ozbiljni govori i podatak da je nalaz Francuza Pjera Lorana osiguran na dva miliona evra, pišu „Večernje novosti“.

Nakon objavljivanja nalaza vještačenja eksperata iz Češke, Francuske i Izraela da masakr na tuzlanskoj Kapiji 1995. nije izazvan srpskom granatom, Sarajevo pokušava na sve načine da ove nove dokaze što više diskredituje. Međutim, da će im to teško proći, govori podatak da je samo vještačenje Francuza Pjera Lorana osigurano na dva miliona evra, što dokazuje koliko je siguran njegov nalaz. To znači da ukoliko je Loran napravio neku grešku ili se utvrdi da nalaz nije dobar, osiguravajuća kuća će oštećenoj strani isplatiti ovu svotu novca.

Loran je inače sudski vještak pri Apelacionom sudu u Parizu, Internacionalnom kriminalnom sudu i Haškom tribunalu. Ekspert je za oružje, municiju, balistiku i pirotehniku. Poznatija vještačenja koja je radio su – napad na konvoj Rafika Haririja u Bejrutu, granatiranje u Homsu, ubistvo francuskog novinara u Siriji, napad na francusku ambasadu u Kinšasi u Kongu. On je i rezervni oficir francuske vojske i ima čin kapetana mornaričkih jedinica.

Јedan od bitnih zaključaka Loranovog vještačenja ukazuje da su u Tuzli geleri izazvali štetu na prodavnici udaljenoj 50 metara od mjesta eksplozije, a koja je potpuno van optičke vidljivosti od mjesta gdje je napravljen krater.

– Na još nekoliko zidova evidentirani su geleri, iako su sa suprotne strane i u mrtvim uglovima od mjesta eksplozije. Ovi nalazi mogu da bace drugačije svjetlo na čitav slučaj, ali nisu istraživani od strane vještaka tužilaštva Berka Zečevića. Zbog svih propusta koje je napravio, analiza vještaka Zečevića ne odgovara onome što se zaista desilo u Tuzli i dolet projektila kako on opisuje nije moguć – zaključuje ekspert Loran.

Da je masakr izazvan nekom snažnijom eksplozivnom napravom ili da je na Kapiji eksplodiralo nekoliko manjih punjenja, u svom vještačenju dokazuju češki doktori nauka i balističari Јan Komenda, Ludek Јedlička i Roman Vitek. Svi oni su sa Univerziteta odbrane u Brnu i aktivni su oficiri Vojske Češke, koja je članica NATO. Njihovo vještačenje odobrilo je i Ministarstvo odbrane Češke.

Sudski vještak Pjer Loran ukazuje da vještak tužilaštva Berko Zečević prilikom vještačenja, „golf“ kraj kojeg je navodno eksplodirala granata, stavlja na pogrešno mjesto.

– Policijski dokumenti i fotografije dokazuju da Zečević „golf“ postavlja mnogo bliže zidu zgrade gdje je butik NIK, jer je to bio jedini način da postigne padni ugao projektila koji bi bio više ili manje usklađen sa položajima artiljerijskih oruđa zapadno od Tuzle, a gdje su se nalazili srpski položaji – zaključio je Loran u nalazu.

Danas će se pred Višim sudom u Beogradu naći zahtjev Ministarstva pravde BiH da se prizna presuda iz Sarajeva prema kojoj je general Novak Đukić osuđen na 20 godina robije, jer je kao komandant Taktičke grupe „Ozren“, navodno naredio granatiranje Tuzle.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se