15.9 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Nesvakidašnji prizor: Ruska djeca se čeliče na snijegu (video)

Novi snimci iz Rusije ponovo šokiraju javnost – mala djeca obučena samo u donji veš istrčavaju napolje, na snijeg, i polivaju se ledenom vodom!?

Priča zvuči još strašnije kad saznate da je u pitanju Sibir, a djeca su u vrtiću i imaju od 3 do 6 godina. U pitanju je “svakodnevni ritual” koji će ih, kako tvrde ruski ljekari, očvrsnuti i povoljno uticati na njihovo zdravlje.

Djeca su pod stalnom kontrolom ljekara, a za ovakvo tuširanje neophodno je i odobrenje roditelja.

Koliko god nama strašno izgledalo, djeca na snimku su potpuno oduševljena i uživaju u polivanju, uprkos velikoj hladnoći.

Klince, prije nego što istrče na snijeg, prvo “zagriju” u sauni.

Jedan od dječaka na snimku kaže da mu uopšte nije hladno. I djevojčica Alina tvrdi da uživa i da je veoma uzbudljivo.

Snimak je napravljen tokom nedjelje kada “nije bilo puno hladno” – temperature su se kretale od minus 18 do minus 6!

Vaspitačica i trener plivanja Oksana Kabotko rekla je za Siberian Times da se djeca ne tuširaju napolju ako su temperature niže od minus 25!

“Djeca koja su u programu su mnogo smirenija, osjećajnija i optimističnija”, kaže Kabotko.

“Imaju i bolje organizatorske sposobnosti. Pa zamislite samo – kakva snaga volje vam je potrebna da ovo radite svakog jutra”, pita Oksana.

Ona ističe da nijedno dijete nije prisiljeno da se kupa na snijegu, ali dodaje da ima djece koja ne pohađaju vrtić ali dolaze od kuće da im se pridruže.

Ovaj vrtić u Sibiru pokrenuo je program kupanja na minusu poslije studije doktora Karitonova iz 1997. godine, koji je primjenjivao istu tehniku na studentima u Sočiju. Utvrđeno je da je imunitet studenata dosta ojačan poslije tretiranja ledenom vodom.

I u drugim sibirskim vrtićima počinju da primjenjuju isti sistem čeličenja djece, a direktorka jednog od njih Olesija Osinceva kaže da su ranije bile česte epidemije gripa kod djece, a da otkad izlaze na kupanje uopšte nema gripozne djece.

Pa, ako ste skloni “ruskim metodama” probajte… prije na sebi, nego na djeci, piše Mondo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se