18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Moskva tvrdi: Turski tenkovi na korak od Sirije

MOSKVA – Primirje u Siriji je pod lupom svjetske javnosti, a televizija REN objavila je snimke za koje tvrdi da dokazuju da turska vojska gađa položaje sirijskih Kurda.

U izvještaju sa terena ruska televizija navodi da na granici Turske i Sirije ima sve više oružanih snaga Ankare, tenkovi i samohodni topovi su postavljeni na improvizovana utvrđenja, a nove količine municije se stalno dopremaju.

„Oružje je usmjereno na grad Kobane u Siriji, koji je većinski naseljen sirijskim Kurdima. Najmanje šest ili sedam tenkova se nalazi blizu granice Sirije i oni bi u veoma kratkom vremenskom periodu mogli da pređu granični prelaz“, navodi se u izvještaju.

Novinari ruske televizije su razgovarali sa lokalnim kurdskim stanovništvom koje otvoreno optužuje vlasti u Ankari da se prijateljski ponaša prema borcima Islamske države.

Takođe, navode da džihadisti konstantno upadaju u njihove kuće i otimaju dragocjenosti i novac, a jedan od njih je prepričao nedavni događaj na samoj granici Turske i Sirije.

„Na kolonu od tridesetak automobila koji su se kretali ka granici turski vojnici i džihadisti su pucali, veliki broj vozila je izgorio u požaru. Ostale su džihadisti oteli“, kaže Beker Ramadon.

Prema riječima stanovnika grada Džarabulusa, koji se nalazi na sjeveru Sirije nedaleko od turske granice, objekti u kojima žive Kurdi su redovno pod napadima turske vojske.

„Turski tenkovi su pucali i uništili ovu kuću prije pet dana“, kaže pripadnik kurdskih oružanih snaga, pokazujući na gomilu šuta koja je ostala iza srušenog objekta.

U izvještaju televizije REN se navodi da je više od 200 džihadista ušlo iz Turske u Siriju prvog dana primirja, a oko stotinu je stiglo u Raku, grad koji se i dalje smatra prestonicom Islamske države, kako bi pomogli u borbi sa Kurdima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se