5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Lokalni odbori biraju partnere Ujedinjenoj Srpskoj i Izvornom SDS-u

BANJALUKA – Izvorna SDS i Ujedinjena Srpska, čije jezgro čine donedavni funkcioneri i članovi SDS-a i čija je politika zasnovana na gotovo identičnim principima, prepustiće opštinskim i gradskim odborima da samostalno donesu odluku sa kojim strankama će ulaziti u koaliciju za oktobarske lokalne izbore.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da su već donijeli odluku da neće nametati volju odborima da moraju koaliciju sklapati sa pojedinim strankama.

– Odbori najbolje znaju kakva je situacija u njihovom gradu ili opštini. Bilo bi krajnje nekorektno da im namećemo stav ili naređujemo da protiv svoje volje sklapaju koalicije – kazao je Stevandić i naglasio da će podržati svaki izbor odbora, ali da će od njih tražiti odgovornost i rezultate.

On je naglasio da sa Izvornom SDS imaju odličnu saradnju, ali da još nisu razgovarali u vezi sa eventualnim zajedničkim nastupom na lokalnim izborima.

– Neće nam biti problem da tamo gdje naši odbori odlično sarađuju sklopimo koaliciju. Moguće je da u jednoj opštini imamo koalicionog partnera iz Izvorne SDS, u drugoj SNSD, a u trećoj SDS – naveo je Stevandić i dodao da ljude na lokalu ne treba zavađati, već motivisati da naprave što bolji rezultat za lokalnu zajednicu.

Član Izvršnog odbora Izvorne SDS Slavko Dunjić takođe kaže da neće od opštinskih i gradskih odbora tražiti da sklapaju koaliciju isključivo sa određenim strankama.

– To je nekorektno i nedemokratski. Nametanje takvih odluka pokazalo se loše, jer često dolazi do raspada odbora na lokalu upravo zbog toga što su primorani da prave koaliciju isključio sa strankama koje narede njihovi lideri – rekao je Dunjić.

Istakao je da čelnici stranke na lokalu najbolje znaju sa kojom strankom mogu ulaziti u koaliciju i ko radi u interesu građana.

– Zbog toga ćemo njima prepustiti da biraju koalicione partnere – naveo je Dunjić.

Ujedinjena Srpska trenutno ima 24 opštinska i gradska odbora, a Izvorna SDS formirala je ispostave u 32 lokalne zajednice. Stevandić je nedavno potpisao sporazum o saradnji sa predsjednikom „Istočne alternative“ za RS Vojinom Pavlovićem.

Predsjednik Skupštine Asocijacije „Stvaraoci RS“ Momčilo Krajišnik rekao je da još nisu razmatrali koje će stranke podržati na predstojećim lokalnim izborima.

– U svakom slučaju ići ćemo u smjeru da podržimo stranke koje imaju dobar program i koje rade za interes RS i njenih građana – kazao je Krajišnik.

U Asocijaciji „Stvaraoci RS“ okupljeni su uglavnom osnivači SDS-a i poslanici prvog saziva Narodne skupštine RS.

Popović kandidat za lidera

Slavko Dunjić rekao je da će i dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci akademik Vitomir Popović biti predložen za predsjednika Izvorne SDS. Ova stranka biraće rukovodstvo i stranačke organe 28. februara u Banjaluci, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se