-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Kućni test za deset minuta otkriva rak

SAN FRANCISKO – Uskoro bi u prodaji mogao da se nađe jednostavan desetominutni test koji može da se uradi kod kuće, a koji otkriva postojanje raka u organizmu.

Profesor onkologije na Univerzitetu Kalifornija Dejvid Vong kaže da je moguće otkriti tumor kroz analizu tjelesnih tečnosti, poput slina iz nosa.

Trenutno se za detektovanje raka koristi analiza krvi, kao i biopsija tumora. Iako ovaj metod može da se koristi kako bi se nadziralo širenje raka, prvi test bi mogao da bude mnogo jednostavniji.

Testovi slina, koje sprovodi profesor Vong, pokazali su da jedna kapljica sline posjeduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, kao i da je pouzdana i u periodu čim tumor počne da se razvija. Test je jednostavan i relativno jeftin. Da bi se ovaj test pronašao u prodaji prvo mora da prođe sve nivoe kliničkog testiranja, nakon čega će se, u naredne dvije godine, naći na tržištu u Americi.

– Test se može uraditi u ordinaciji kod doktora dok čekate pregled – rekao je Vong u Vašingtonu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se