8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Istorijski susret: Papa i patrijarh Kiril danas se sastaju na Kubi

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo otputovao je danas za Kubu, gdje će biti održan istorijski susret sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Očekuje se da će papa Franjo i patrijarh Kiril provesti oko dva sata u privatnom razgovoru na aerodromu “Hose Marti” u Havani, prenijela je agencija AFP.

To će biti prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok.

Očekuje se da će papa Franja i patrijarh Kiril potpisati zajedničku deklaraciju o savremenom progonu hrišćana u zemljama poput Iraka i Sirije.

Sastanak na neutralnom terenu se planira već decenijama, a posljednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Približavanje sa pravoslavnim krilom hrišćanstva je u skladu sa nastojanjima pape Franje da Vatikan postane aktivniji u međunarodnoj diplomatiji.

“Samo sam želio da zagrlim moju pravoslavnu braću”, rekao je papa u intervjuu ranije ove nedjelje, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažovanja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla da bude važan partner u postizanju mira u svetu.

Papa Franjo je od svog izbora 2013. na čelo Rimokatoličke crkve dvaput primio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Vatikanu.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se