7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Hotel na Baščaršiji ugrožava Staru crkvu, nacionalni spomenik

SARAJEVO – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatražiće obustavljanje izgradnje hotela „Sid“ na sarajevskoj Baščaršiji jer strahuju da bi on mogao da ugrozi Staru pravoslavnu crkvu, koja je nacionalni spomenik.

Gradnja hotela počela je krajem jula prošle godine, a investitor je istoimena firma iz Sanskog Mosta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uputila je juče apel nadležnim institucijama da preispitaju izgradnju hotela. Predsjedavajuća komisije Ljiljana Ševo rekla je da će tražiti da odobrenje za gradnju bude stavljeno van snage jer je forma hotela u potpunom neskladu sa ambijentom.

– Na Baščaršiji je u toku gradnja velikog objekta koji je u direktnom kontaktu sa Starom pravoslavnom crkvom. Svojim gabaritima i visinom u potpunosti ugrožava cjelinu crkve, ali i ambijentalnu cjelinu sarajevske čaršije, tako da je komisija odlučila da hitno pošalje dopise nadležnima, pa čak i policiji, da bi se utvrdilo da li je za objekat koji se gradi izdato odobrenje – kazala je Ševo.

Graditeljska cjelina Stara pravoslavna crkva u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine. Spomenik se sastoji od crkve, crkvenog dvorišta, zgrade Muzeja, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo kazali su „Glasu Srpske“ da sprovode pravne aktivnosti u vezi sa provjerom granica zemljišta.

– Za sada je primjetno da se zidovi objekta sudaraju sa parcelama zemljišta na kojem se nalazi Stara pravoslavna crkva, a ta cjelina je sveukupno spomenik kulture BiH prvog stepena. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je vjerovatno reagovala zbog narušavanja izgleda ambijentalne cjeline jer se osim Stare crkve cijeli ovaj dio Baščaršije vodi kao kulturno dobro – kazali su u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo i dodali da investitor gradi hotel na parceli koja je svojevremeno bila vlasništvo Auto-moto saveza Jugoslavije.

Fajko Selman iz preduzeća „Sid“ kazao je da su od sarajevske opštine Stari Grad dobili svu potrebnu dokumentaciju za gradnju hotela.

– Imamo urbanističku i građevinsku dozvolu. Sa gradnjom smo počeli tek kada smo pribavili svu potrebnu dokumentaciju. Prije četiri godine predali smo zahtjev za dozvole, a dobili smo ih tek polovinom prošle godine, nakon čega je i počela gradnja hotela – kazao je Selman i dodao da ih je juče posjetila građevinska inspekcija i tražila svu dokumentaciju.

Selman dodaje da neće dozvoliti da gradnja hotela bude obustavljena.

– Stigli smo do krova hotela i bilo bi krajnje nekorektno da zbog nečijeg propusta bude obustavljena gradnja. Mi smo ovdje uložili nekoliko miliona maraka – naveo je Selman.

Iz opštine Stari Grad juče nismo dobili odgovore na pitanja da li su izdali svu potrebnu dokumentaciju firmi „Sid“ i kako je na tom mjestu moguća gradnja hotela.

Stara crkva na Baščaršiji, posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, spada među najznačajnije kulturno-istorijske spomenike na ovom prostoru, a ima dugu i burnu istoriju. Njeni temelji potiču još od prije 6. vijeka, a dokumenti govore o obnovi crkve u 12. vijeku. Od vremena zvaničnog dolaska Otomanske imperije postoji oko 60 turskih dokumenata u kojima se spominje Stara crkva. U 16, 17. i 18. vijeku crkva je više puta gorjela i rušena je do temelja, ali je uvijek obnavljana. Muzej Stare crkve spada među prvih pet u svijetu i broji oko 700 eksponata, među kojima su ikone, predmeti i dokumenti neprocjenjive vrijednosti.

Ugroženi spomenici

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je juče zaključak da istorijski spomenik, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, bude obrisan sa liste ugroženih spomenika jer će uskoro biti završena njegova restauracija.

Komisija je na listu ugroženih spomenika uvrstila dva dobra – Kunovski zapis i Stari grad Rmanj. Zanimljivo je da je zapis na listu dospio jer je postavljen na kartonsku podlogu i pričvršćen selotejpom. Komisija je apelovala na federalne vlasti da što prije uklone selotejp.

Crni vrh

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odbila je 2012. godine zahtjev „Rajfajzen lizinga“ da preispita svoju odluku kojom je graditeljska cjelina stambenog naselja Crni vrh u Sarajevu proglašena nacionalnim spomenikom prvog stepena. Rajfajzen banka uz pomoć federalnih institucija namjeravala je da sruši vilu „Markezić Korn“ u naselju Crni vrh, koja je proglašena nacionalnim spomenikom i na tom mjestu izgradi stambeno-poslovni kompleks, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se