5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Fotografija na Fejsbuk profilu kao karta za bolji posao

Poslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil Fejsbuku.

Muškarci čije su slike ocijenjene kao atraktivnije, dobili su čak 40 odsto više ponuda za posao.

Na putu do posla mnoštvo je skrivenih prepreka, a jednu lako možete da preskočite. Reč je o fotografiji na Fejsbuk profilu. Poslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil na najpopularnijoj društvenoj mreži. Koliko je to važno pokazali su naučnici sa Univerziteta u Gentu.

Istraživači su poslali 2.000 lažnih prijava za posao, uz koje su stavili link za lažni profil na Fejsbuku. Prethodno su volonteri ocjenjivali fotografije muškaraca po atraktivnosti. Prilikom slanja prijava, vodilo se računa da biografije kandidata budu identične u pogledu obrazovanja i sposobnosti, a jedina razlika je atraktivnost Fejsbuk profila. Zaključak je premašio očekivanja naučnika, jer su muškarci čije su slike ocijenjene kao atraktivnije, dobili čak 40 odsto više ponuda za razgovor za posao. Efekat je posebno izražen ako u komisiji sjedi žena i kad je reč o zanimanjima za koje je potreno visoko obrazovanje.

Najbolje su prošle fotografije na kojima se kandidat smješka, a u pozadini je nebo, dok su najgore ocijenjeni muškarci koji sjde na klupi u parku, sa prekrštenim rukama, smrknutog lica, piše B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se