12 C
Zvornik
19. април 2024.

Evo zašto je bolje piti Koka-kolu iz staklene flaše

Biohemičari su napokon objasnili zašto je bolje da se Koka kola pije iz staklene flaše i zašto je njen ukus zbog toga bolji.

Recept za ovo svjetski poznato piće je potpuno isti, bez obzira da li se radi o plastičnoj ili staklenoj ambalaži u koju je toče. Tečnost, naime, reaguje sa polimerima u pakovanju i to otkriva da je bolji ukus Koka kole kad je pijemo iz staklene boce. Polimeri su molekuli unutar pakovanje, koji se samoizgrađaju iz manjih jedinica. Kad imamo konzerve, tačnije aluminijumsko pakovanje, polimeri oblažu pakovanje i apsorbuju neke rastvorljive ukuse iz pića.

– Iako kompanije koje pakuju ovo piće žele da spreče bilo kakve reakcije napitka, one ipak mogu da se jave – ističe biohemičar Sara Rič.

U međuvremenu polimer acetaldehid, koji se upotrebljava u plastičnim bocama, može da promjeni ukus napitka. Naravno, bez obzira koje pakovanje preferirate, zdravstveni rizici su uvijek isti.

Naik, britanski ekspert za zdravlje, tvrdi da ako pijemo puno gaziranog oštećujemo zube, a mast i šećer iz ovog slatkog soka se gomilaju u tijelu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se