36.4 C
Zvornik
14. јул 2024.

Dodik: Vraćanje stranaca na politički scenu – vraćanje modela unitarizacije BiH

Trebinje – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da vraćanje stranaca na političku scenu u BiH, a što je evidentno u posljednjih godinu dana, nije ništa drugo nego vraćanje modela unitarizacije i centralizacije BiH.

„Afirmacija BiH je za nas istorijski gubitak, za naše postojanje i budući razvoj. Republika Srpska ne može da računa na egzistenciju i razvoj BiH ako se mimo njenih interesa jača značaj organa BiH“, istakao je Dodik.

On je naglasio da su stranci u posljednjih osam-devet godina, kada je vlast u Srpskoj i na nivou BiH vršio SNSD, bili potpuno eliminisani iz političkih procesa u BiH, ali da se sada ponovo vraćaju, uzimaju svoju moć, prijete i nameću razne reforme koje odgovaraju EU i Zapadu.

„Mi smo u proteklim osam, devet godina potpuno umrtvili i pasivizirali sve napade na Republiku Srpsku kada je SNSD vršio vlast i u Srpskoj i na nivou BiH. Tada je Srpska bila dominantan politički faktor u BiH, što je praktično značilo da ono što prihvati Republika Srpska u BiH – može, a ono što ne prihvati – ne može nikako, i tu nisu pomagali ni stranci, dok je danas sa ‘savezom za rikverc’ na nivou BiH potpuno drugačije“, rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je napomenuo da je politička uloga SNSD-a bila zasnovana isključivo na Ustavu i Dejtonskom sporazumu i da je zato bilo teško boriti se protiv takve vlasti, jer se držala ustava.

„Ono što je pripadalo BiH po Ustavu mi nikada nismo osporavali, a ono što je nametnuto nasiljem smo osporavali i nastavićemo da osporavamo. To se naravno smučilo strancima i zato stalno pokušavaju da problematizuju Srpsku, a u tu šemu problematizacije Srpske upao je i ‘savez za rikverc’ koji je zagledan u te strance do zaljubljenosti. Sad su svi problemi u BiH odjednom samo u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH je kao sve odlično i teče med i mlijeko“, rekao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

On je ocijenio da je Republika Srpska potpuno prevarena politikom stranaca u BiH. „Nekada smo naivno vjerovali u njihovu dobru namjeru, ali ovo je 2016. godina i možemo da konstatujemo da smo prevareni i da odbacujemo i ono za šta smo bili naivno vjerujući u njihove dobre namjere. Sada definitivno znamo da oni nemaju dobre namjere“, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je BiH greška i zabluda međunarodne zajednice, te da je 1995. godine u Dejtonu trebalo da bude stvorena kao savez tri države koje su do sada već mogle da izgrade neki zajednički regionalni okvir koji bi funkcionisao bolje nego što je ovo danas.

On je ponovio da „država BiH“ ne postoji, već da BiH čini granica, međunarodno priznanje i člastvo u međunarodnim organizacijama, a sve ostalo i sva vlast je na entitetima.

Dodik je rekao da je BiH sublimat i zajedništvo u kojem se dogovaraju dva entiteta i tri naroda.

„Postoje, znači, dvije strane, a BiH i njene institucije nisu strana po Dejtonskom sporazumu i zato imamo ovu priču o stalnom nametanju nekih rješenja. Republika Srpska ide u Sarajevo kao strana i uvijek može reći dok se neko pitanje ne riješi, kao što je na primjer sada pitanje Ustavnog suda, nijedno drugo neće doći na dnevni red. U BiH nema većine, već samo dvije strane koje moraju da naprave sporazum o bilo kom pitanju na nivou BiH“, istakao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se