5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Cvijanović: Važno očuvanje institucija Srpske

BIJELJINA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da su građani duboko svjesni važnosti očuvanja institucija Srpske i da je to dodatni razlog što Vlada uspijeva da obezbijedi međusobno razumijevanje čak i u teška vremena.

„Ova su teška, neće biti puno lakša neka buduća vremena, ali sam sigurna da ćemo moći da prevaziđemo sve probleme uz svijest o tome koliko smo važni jedni drugima i koliko je važno da očuvamo Republiku Srpsku i njene institucije“, rekla je Cvijanovićeva na javnoj tribini „Riječ predsjednika“, koja je održana u bijeljinskom naselju Batković.

Cvijanovićeva je naglasila da ova Vlada, kao i svaka, nije pošteđena političkih izazova, ali im odolijeva.

„Imali smo mnogo ekonomskih izazova, mnogo finansijskih problema, ali moram da kažem da politički ambijent u okviru kojeg se očekuje da jedna institucija izvršava sve svoje zadatke nije nimalo dobar da biste i mogli tako da radite“, ocijenila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, BiH je zemlja koja još nije uspjela da profunkcioniše.

„Vlada na različite načine odolijeva pritiscima koji dolaze sa svih strana, različitim vrstama i maltretiranjima i gotovo terora kad je u pitanju obavljanje naših redovnih aktivnosti, suočena sa političkim izazovima u zemlji koja još nije uspjela da profunkcioniše, nije uspjela da se unutra dogovori ni o svojoj prošlosti, ni o svojoj sadašnjosti a ni o budućnosti. To je više nego jasno“, ocijenila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je ukazala koliko je važno da institucije Republike Srpske funkcionišu.

„Ono što je za nas važno jeste da naše institucije moraju funkcionisati, Republika Srpska je okvir u kome treba da realizujemo svoje živote i napravimo sistem koji će biti dobar za nas i za našu djecu, za sve naše generacije u budućnosti“, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, prioritet Vlade ostaje borba za svako radno mjesto.

„Uprkos teškim izazovima krize uspjeli smo u prethodnom periodu da obezbjeđujemo postepeno rast društvenog proizvoda, rast zaposlenosti i istovremeno s tim da obezbjeđujemo smanjenje stope nezaposlenosti, znajući da sve to nije dovoljno i znajući da još puno toga treba da se radi“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da mnogo toga ne zavisi od Vlade Republike Srpske već od spleta okolnosti i svih dešavanja u okruženju i šire.

„Mnogo je izazova na koje treba da odgovori Vlada i nije moguće koncipirati ni Vladine politike ni definisati sve stvari i pravce djelovanja na najbolji način ukoliko nemate kontakt sa ljudima. Mislim da smo mi Vlada koja je uspjela da održava kontakt sa svim grupacijama društva, sa onima koji se bave proizvodnjom i sa onima koji imaju socijalne probleme ili se nalaze u socijalnoj sferi, sa penzionerima, sa svima“, ocijenila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je dodala da je zadovoljna što je uprkos velikim izazovima održano obećanje velikoj populaciji penzionera i da je nakon svih povećanja koja su obezbijeđena u prethodnom periodu počela i isplata penzija iz trezora.

„Povećanja panzija nisu velika, ali su velika za naše prilike. Isplata penzija iz trezora svakako daje sigurnost penzionerskoj populaciji jer znaju da će penzije dobiti redovno, u kratkom roku i znaju da više neće biti problema sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na završetak važnih objekata u Srpskoj kao što je termoelektrana Stanari, što je investicija vrijednosti veće od 550 miliona evra.

„Značajno je što će završetak ovog najvećeg energetskog projekta u regiji značiti 28 odsto više proizvodnje električne energije, samim tim više i izvoza, a ne treba da kažem koliko je to značajno za područje Doboja gdje sada imamo oko 1.000 radnika koji će raditi u rudniku i novoj termoelektrani i imati tamo sigurnu egzistenciju za sebe i svoje porodice“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je važno da se Republika Srpska povezuje komunikacijski, da se grade putevi i auto-putevi i da u Srpskoj ima mnogo projekata te vrste.

„Znam da čovjeka prioritetno interesuje neposredno primanje koje on dobija. Dakle, treba obezbijediti plate i radna mjesta i to je sigurno jedan od najvećih zadataka koji se nalaze pred nama“, poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj ima napretka, ali to nije dovoljno da bi se moglo reći kako su stvari krenule spektakularno dobro.

Cvijanovićeva je rekla da treba biti realan, odmjeriti svoje snage i znati u kakvom ambijentu se funkcioniše, ali da je ponosna na povećanje broja zaposlenih prošle godine, uprkos svim izazovima poput teške poplave i potom suše kao dodatnog udara za poljoprivrednike, za budžet i rast bruto društvenog proizvoda.

„Ipak smo i te prošle godine uspjeli, ako mjerimo kako se to i mjeri u martu i septembru, da povećamo broj zaposlenih za više od 6.000 lica, što ne djeluje mnogo, ali jeste mnogo u takvim vremenima“, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je izjavila da nema ekonomskog razvoja bez adekvatne infrastrukture i da je Vlada zbog toga nastavila čitav niz infrastrukturnih projekata.

„Nikada nismo odustali, računajući da su to stvari koje pospješuju životni standard naših građana i mogučnost življenja i funkcionisanja ne samo u gradu nego i na selu“, zaključila je Cvijanovićeva, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se