14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Aktivnosti i mjere sa ciljem zaštite od poplava

ZVORNIK – Gradska uprava Grada Zvornik u saradnji sa Javnom ustanovom „Vode Srpske“ u proteklom periodu sprovodila je niz aktivnosti sa ciljem zaštite od poplava naselja i dijelova naselja Ekonomija, Terminal, Čelopek, Tršić i Tabanci.

U sklopu navedenih aktivnosti vršeno je interventno čišćenje dijela korita rijeke Sapne na području MZ Čelopek, Karakaj, Đulići i Petkovci i izvršena je regulacija korita rijeke Sapne na području Šetića. Takođe je izrađena projektna dokumentacija za zaštitu naselja Ekomija i Terminal sa djelimičnom regulacijom rijeka Drine, Sapne i Hoče, kao i projektna dokumentacija sanacije i rekonstrukcije ruševne obaloutvrde rijeke Drine na području mjesnih zajednica Tršić i Tabanci. Ovi projekati podrazumijeva izradu obaloutvrda od lomljenog kamena položenog u beton i mjestimične izrade obaloutvrda od armiranog betona, odnosno kompletnu regulaciju dijelova korita.

– Takođe smo izradili projektno-tehničku dokumentaciju regulacije dijela korita rijeke Sapne u naseljenim mjestima Cer i Jardan. Projekat obuhvata regulaciju korita rijeke Sapne od mosta u Ceru na regionalnom putu Karakaj – Sapna uzvodno oko 800 metara i podrazumijeva ispravljanje toka ove rijeke. Korito će time biti skraćeno za oko 400-500 metara što će omogućiti brži i bolji protok. Predmedni projekat je kandidovan prema Fondu solidarnosti, isti je odobren i u toku je javna nabavka koju sprovodi Javna ustanova „Vode Srpske“. U oviru aktivnosti zaštite od poplava potpisan je Memorandum sa „Vodama Srpske“ i izrađena projektno-tehnička dokumentacija za zaštitu dijela naselja Ekonomija od velikih voda rijeke Drine i Sapne i unutrašnjih voda, kao i projekat zaštite dijela naselja Terminal od velikih voda rijeka Drine i Hoče i unutrašnjih voda. Projekati su izrađeni od strane konzorcijuma Voding 92 i Zavoda za vodoprivredu. Predmetnim projektom projektovana je izrada kanalske mreže koja će omogućiti i odvodnju unutrašnjih voda u okviru naselja. Navedeni projekti su predvidjeli zaštitu tih naselja kao trajnu mjeru, a njih ćemo u saradnji sa nadležnim ministarstvom za poljoprivredu, vodoprovredu i šumarstvo kandidovati prema IPA Fondovima, u okviru kojih je planirano da za opštine Zvornik i Bratunac bude izdvojeno pet miliona evra za zaštitu od poplava – rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Boško Kojić.

Regulacijom će biti obuhvaćeno i korito rijeke Drine i to u naseljima Tršić i Tabanci, i u toku je postupak izdavanja građevinske dozvole.

– Takođe smo u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH u procesu izmještanja mosta na rijeci Sapni koji vodi za naselje Ulice. U toku je izrada projektne dokumentacije i u skorije vrijeme pristupiće se izradi mosta i nove saobraćajnice u tom dijelu, čime će biti riješeno usko grlo na rijeci Sapni, kao i kvalitetniji pristup naselju – pojasnio je Kojić.

Radovima će, pored Sapne, Hoče i Drine biti obuhvaćena i rijeka Zlatica.

– Ti radovi, koji podrazumijevaju „ucjevljenje“ korita rijeke Zlatice do pješačkog mosta koji spaja ulicu Braće Stefanovića sa ulicom Sime Perića, počeće relativno brzo, jer su „Vode Srpske“ potisale ugovor sa izvođačem. Javna ustanova „Vode Srpske“ sprovode i postupak izbora izvođača i za jednu manju dionicu na rijeci Hoči – istakao je Kojić.

Lokalna uprava ove aktivnosti provodi već godinu i po dana sa ciljem sanacije šteta od poplava koje su grad Zvornik zadesile 2014. godine i preduzimanja mjera za sprečavanje novih poplava.

– Takođe posjećamo da je u proteklih godinu i po dana vršeno interventno čišćenje korita rijeke Sapne od rastinja, uklanjanje nanosa i njegovo produbljivanje, čime smo obezbjedili da u tom periodu prilikom obilnijih padavina nije dolazilo do porasta nivoa rijeke Sapne koji bi ugrožavali okolna naselja. Takođe je izvršeno ispravljanje i regulacija dijela korita rijeke Hoče i ove godine će u saradnji sa Vodama Srpske biti nastavljene te aktivnosti – naglasio je Kojić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se