-0.6 C
Zvornik
01. фебруара 2023.

Zvaničnici Srpske: Inicijativa o Srebrenici neprihvatljiva

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica sastavni dio Srpske i da nema potrebe da ima bilo kakav poseban status unutar Republike.

Komentarišući najavu poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića, Dodik je poručio da je ta inicijativa „apsolutno neprihvatljiva“.

– To već više puta čujemo, ne samo da bude posebna izborna jedinica. Nema potrebe ni za kakav poseban status. Srebrenica je sastavni dio Republike Srpske i u tom pogledu integralni dio izborne jedinice kako je to predviđeno do sada i neće se tu ništa promijeniti, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije realna inicijativa da Srebrenica, koja je u teritorijalno-administrativnom smislu sastavni dio Republike Srpske, bude posebna izborna jedinica.

„Srebrenica se uklapa u podjelu izbornih jedinica kako je to definisano i našim zakonom, ali i zakonom BiH koji je okvirni zakon“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović najavio je da će podnijeti inicijativu za izmjenu Izbornog zakona i da Srebrenica sa okolnim opštinama bude proglašena posebnom izbornom jedinicom.

Dijalog u BiH bio bi mnogo bolji bez uplitanja stranaca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi u BiH unutrašnji dijalog bio mnogo bolji da nije bilo intervencija međunarodne zajednice, posebno da kancelarije visokog predstavnika i pojedinih ambasada nisu služile za utočište pojedinih političkih opcija ili konstitutivnih naroda.

„Tamo bi otrčali svaki put da se požale na neke zločeste ljude iz Banjaluke, da se požale kako neko, kako kažu, razvaljuje BiH“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da oni koji su se žalili nikada nisu došli u OHR ili ambasade da objasne kakva je bezbjednosna situacija u kojoj živi i funkcioniše BiH i da li ima određenih izazova a koji su možda sponzorisani i podržani od određene ideologije, institucija ili politika u BiH.

Premijer Srpske je naglasila da je OHR-u davno istekao mandat i da su predstavnici te kancelarije davno trebali otići kući.

„Evropska unija je odavno trebala da upravlja svim procesima ovdje u partnerstvu sa nama, ali oni su zadržali OHR i jedan su od većih finansijera te kancelarije, što pokazuje samu nesigurnost EU i kada je riječ o održivost ovog prostora“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i strane sudije u BiH su, takođe, trebale da odu prije 15 godina, te da se postavlja pitanje legitimiteta svih odluka koje su donosili nakon toga.

„Od bilo kakvih obrazloženja koje smo mogli da damo i mi i stranci više govori 91 neprovedena odluka Ustavnog suda BiH“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je slanje čestitki predstavnicima OHR i stranim sudijama od građana i predstavnika vlasti Srpske, uoči Dana Republike Srpske, sa porukom da idu kući bio lijep način da im se kaže da im u BiH nije mjesto.

„Znam da im nije nimalo milo kada im se građani obraćaju na taj način. Ono od čega oni zaista strahuju u svakoj zemlji gdje imaju posla ove vrste i donose odluke koje su neodržive, nerealne i često nakaradne, kao što je slučaj bio ovdje, jesu reakcije građana koje baš ne vole“, zaključila je Cvijanovićeva, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se