12.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Završeno prvo ročište na suđenju Naseru Oriću, nastavak 16. februara

SARAJEVO – U Sudu BiH održano je prvo ročište na suđenju ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog zločina nad srpskim zarobljenicima 1992. na području Srebrenice i Bratunca.

Na ročištu su održane uvodne riječi i dogovoren nastavak suđenja za 16. februar, kada će biti izvedeni prvi svjedoci, potvrdila je Orićev advokat Lejla Čović.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 31 svjedoka, među kojima je jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Janjić je u uvodnom izlaganju rekao da će tužilaštvo dokazati da je u periodu na koji se odnosi optužnica Orić bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice i Podrinja, a Muhić njen pripadnik, kao i da su žrtve imale status ratnih zarobljenika.

Odbrana smatra da tužilaštvo nije imalo nijedan dokaz na osnovu kojeg je zasnovana optužnica.

Dvadeset članova porodica ubijenih Srba iz Bratunca i Srebrenice mirno i dostojanstveno je ispratilo prvo ročište Oriću i Muhiću.

Nasuprot njih, dvostruko više članova bošnjačkih udruženja, ali i pripadnika raznih grupacija poput „Antidejton grupe“, pred sudskim kompleksom dočekalo je i iz njega, po okončanju ročišta ispratilo optužene zločince i njihove advokate aplauzima, zagrljajima i poljupcima.

Prethodno, sekretar Saveza logoraša regije Birač, Vinko Lale, rekao je da se članovi ovih udruženja nadaju da će optužnica biti proširena i na ostale počinjene zločine nad Srbima u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, kao i da će obuhvatiti još mnoge Orićeve saučesnike.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra prošle godine tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

Orićevi branioci su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka u Sudu BiH. U obrazloženju odluke navedeno je da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jedno lice u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Lin Dakjun smatra da se tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina.

Na statusnoj konferenciji, održanoj 24. novembra, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području Federacije BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se