20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zavjet slobodi za vječnost Srpske

BANJALUKA – Dan Republike biće obilježen u subotu širom Srpske, a centralna manifestacija biće svečana akademija pod nazivom „Zavjet slobodi“, koja će biti održana u dvorani „Borik“ u Banjaluci.

Ove godine Dan RS biće obilježen u posebnoj atmosferi nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. RS je odbacila odluku Ustavnog suda, poručivši da će nastaviti da slavi svoj rođendan.

Protokolom obilježavanja Dana Republike predviđeno je da predsjednik RS Milorad Dodik u petak odlikuje zaslužne pojedince i institucije. Biće položeni vijenci na spomen-obilježja palim borcima, 12 banjalučkih beba i na spomen-obilježje bivšem predsjedniku RS Milanu Jeliću u Modriči.

Svetu arhijerejsku liturgiju 9. januara u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služiće patrijarh srpski Irinej, koji je poručio da RS de fakto postoji legalno i legitimno.

– Slučajno se poklopio datum kada RS obeležava Dan Republike sa Svetim arhiđakonom Stefanom i ne vidim razlog protiv obeležavanja ovog dana sem da nađu način da mogu da prigovaraju nešto istorijskoj činjenici i onome što de fakto postoji – rekao je patrijarh Irinej.

Dolazak na proslavu potvrdio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić u pratnji većine ministara u srpskoj Vladi.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica, čiji će rukopis ponijeti i scenario svečane akademije u Banjaluci, rekao je da će RS 9. januara još jednom obnoviti priču da je Republika.

– RS mora imati svoj dan. Dan Republike mora da bude 9. januara kao što je uvijek i bio. S obzirom na to da je praksa svjetske politike danas negacija prava i pravde, mislim da ta borba u slučaju RS ostvaruje svoj puni smisao i da ćemo, kada svi dođemo tamo 9. januara, još jednom obnoviti istu priču – da je RS Republika i da mora da ima svoj dan, posebno zbog toga što je stvorena i prije nego što je krenuo rat – naveo je Kusturica.

Akademik Matija Bećković, koji će besjediti na svečanoj akademiji, kaže za „Glas Srpske“ da Srpska mora nastaviti da obilježava svoj dan.

– Dan Republike je treći dan Božića. I u najneslavnijim vremenima Božić nije zabranjivan i slavljena je krsna slava. I ne bih taj veliki praznik trunio polemikom o toj presudi, ali ko bi tu presudu poštovao, bio bi gori od suda koji ju je i doneo – kazao je Bećković.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kaže da nema dileme da Srpska treba da nastavi da slavi svoj dan, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

– Srbi će slaviti 9. januar isto kao kao što građani FBiH slave 1. mart, iako se taj dan nama ne sviđa, ali mi ih ne osporavamo – rekao je Ivanić.

Obilježavanje Dana Republike izaziva veliku pažnju, a tome svjedoči i podatak da je za praćenje akreditovano oko 40 medijskih kuća, odnosno više od 100 novinara, snimatelja i fotoreportera, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se