Crna hronikaVIJESTI

Zaljubljeni haker iznuđivao novac

BANjALUKA – Policija Republike Srpske razbila je u akciji „Plejade“ međunarodnu kriminalnu grupu DD4BC koja je hakerskim napadima iznudila velike količine virtuelnog novca bitkoin od privatnih i javnih preduzeća. Tom prilikom uhapsila je dvije osobe.

Sumnja se da je ova grupa iznudila više stotina hiljada dolara od napadnutih firmi širom svijeta pa i u BiH.

Prema nezvaničnim informacijama jedan od uhapšenih u RS je profesor filozofije iz Banjaluke Predrag Timotić. Njemu je već određen pritvor u banjalučkom Okružnom sudu, a drugi osumnjičeni čiji identitet nije saopšten pušten je da se brani sa slobode.

Iz MUP-a RS juče je, ne navodeći njegovo puno ime, saopšteno da Timotića terete da je tokom 2014. i 2015. godine počinio više hakerskih DDOS napada u Srpskoj.

– Osumnjičeni je napadao internet portale „buka.com“, „istinito.com“, „e-novine.com“, „federalna.ba“, „fena.co.ba“ kao i „kurir.rs“ u Srbiji. Napadao je i provajder „Blic.net“- navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Prema riječima izvora bliskog istrazi Timotić je svojim napadima onemogućavao i otežavao rad pomenutih portala i preduzeća, a zatim je od njih tražio novac kako bi ih ostavio na miru. Sve vrijeme predstavljao se kao „zaljubljeni haker“.

– Meta akcije „Plejade“ bila je međunarodna kriminalna grupa DD4BC u kojoj su bili i uhapšeni. Grupa je putem računara napadala informaciono-komunikacionu infrastrukturu privatnih i javnih preduzeća. Zatim su napadnutima slali zahtjeve da im plate određenu sumu virtuelnog novca bitkoin kako bi ih ostavili na miru. Oni koji ne bi platili bili bi izloženi još jačim i dužim napadima – saopšteno je iz MUP-a RS.

Dodali su da je utvrđeno da je ova grupa razvijala i softver za pljačkanje digitalnog novčanika za bitkoin novac „Brain Njallet“. U akciji „Plejade“ učestvovali su i predstavnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, SAD kao i pripadnici evropske policijske kancelarije Europol.

Pretresi

Iz MUP-a RS saopšteno je da su tokom akcije „Plejade“ pretresli prostorije koje su koristili osumnjičeni.

– Pretreseno je više lokacija i oduzeta je određena količina računarske i komunikacione opreme – navodi se u saopštenju, javlja Glas Srpske.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Ubijeđen sam da taj dječko nije ništa kriv, osim što je možda lutajući internetom natrapao na nešto što oči običnih smrtnika ne trebaju da vide, pa je uhapšen da mu se objasni da ne tura nos gdje mu mjesto nije. Sve i da jeste učinio ono za šta se tereti, onda bi bio moderni Robin Hud. Koga je to on oštetio? Kockarnice?! Kockarnice su na žalost legalne krvopije!!! Hakovao sajtove? Ako jeste, onda je baš sajtove koji su poznati po mržnji prema svemu što je srpsko. Ako je istina da je sve ovo uradio Predrag Timotić će postati simobol borbe protiv bjelosvjetskih protuva i domaćih izdajnika!!!!

Back to top button
Close
Close