5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

U okviru „Svetosavske nedelje“ promocija knjiga užičkih izdavača

ZVORNIK – U okviru Svetosavske nedelje 2016″ danas se u Zvorniku održava promocija knjiga užičkog izdavaštva koju su organizovali Arhiv Republike Srpske i Arhiv grada Užice.

Željko Marković, direktor Arhiva Užice, rekao je da su za ovu priliku izabrali izdanja koja imaju opšti karakter.

– Nekada je postojala izdavačka kuća „Kadinjača“ koja je prestala sa radom, tako da danas nema posebne ustanove koja bi se isključivo bavila izdavaštvom. Arhiv u Užicu pored redovne djelatnosti, zaštite arhivske građe, registrovan je i za izdavčku djelatnost, a izdavaštvom se bavi i Narodni muzej u Užicu, kao i Narodna biblioteka. Pored naših izdanja, ovdje smo uključili i njihova izdanja i to su ona izdanja koja su tematski vezana za događaje oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, kao i „Međaj“, jedan od najboljih književnih časopisa trenutno u Srbiji. Takođe predstavićemo i naš godišnji časopis „Istorijska baština“, te najnovija izdanja Junaci Karađorđeve zvijezde i Sećanja Sime Popovića – rekao je Marković koji je dodao da građani mogu da kupe knjige po simboličnoj cijeni od 5 KM.

On je naglasio da je cilj promocije da se poribliže ova izdanja građanima Zvornika, smatrajući da je tema koju obrađuju vezana za ljude sa obje strane Drine, a sve u okviru projekta Podrinje koje su zajedno potpisale ministarstvakulture iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Užičani su početkom decembra prošle godine takođe gostovali u Zvorniku sa izložbom „Spomen trg u Zvorniku – 50 godina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se