7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

U BiH će iz Gvantanama biti prebačeno još deset terorista

BEOGRAD – U BiH će, nakon Tarika al Salaha, iz američkog zatvora na Kubi „Gvantanamo“ biti prebačeno još desetak osoba koje izdržavaju kazne za terorizam ili su bivši članovi Al Kaide, pišu današnje „Večernje novosti“. Prema navodima ovog lista, koji se poziva na više izvora, na listi osoba koje će biti prebačene u BiH je i Saudijac Mihamed Husaini Abu Zubeida, zvani Poštar, glavni čovjek Osame bin Ladena za prenošenje poruka prema BiH.

Zubeida je uhapšen u Pakistanu i služi kaznu u „Gvantanamu“.

U BiH su prije Al Salaha vraćana petorica članova takozvane Alžirske grupe, a u planu je da bude doveden i njihov vođa, Alžirac Belkasem Bensajah.

Navedena grupa ratovala je na strani takozvane Armije BiH.

Na spisku su i bivši oficir Al Kaide Nasir Muhamed i Ahmed Zugair Handal koji je odgovoran za napad automobilom bombom koji se dogodio 14. septembra 1997. godine u Mostaru.

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je za „Novosti“ da se u Gvantanamu nalazi 91 zatvorenik, od kojih desetak njih ima državljanstvo BiH.

On upozorava da bezbjednosne službe moraju biti veoma oprezne sa osobama koje će biti vraćene u BiH jer su ti ljudi teroristi i spremni su na sve, a njihovo prisustvo u BiH dodatno će poljuljati bezbjednosnu sliku zemlje i regiona.

Galijašević dodaje da je Poštar jedno od najzvučnijih imena koje će doći u BiH i podsjeća da su ovi mudžahedini zbog ratnih zasluga dobili državljanstvo i pasoše BiH, na osnovu kojih su putovali širom svijeta.

On navodi da Sjedinjene Američke Države i njihovi bezbjednjaci posjeduju operativne dosijee svih mudžahedina sa državljanstvom BiH, objedinjene u dokumentu „Bosanski džihad“, koji ima na hiljade strana.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se