18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Turkmenistan zabranio sve duvanske proizvode

Vlasti u Turkmenistanu zabranile su prodaju svih duvanskih proizvoda, a oni koji budu prekršili ovu zabranu suočavaju se sa drakonskim kaznama.

Naime, prema odluci vlasti kazna za one koji budu prodavali duvanske proizvode iznosiće čak 1.700 dolara, što je prilična cifra za turkmenistanske prodavce.

Odluku je donijela Državna služba za obezbjeđivanje zdravog društva, a koja je ranije bila fokusirana na zabranu prometa i upotrebe narkotika. Nakon što je nedavno usvojena tzv. antiduvanska politika, krenuli su sa sprovođenjem striktne zabrane, koja se odnosi na sve duvanske proizvode.

Iako turkmenistanska vlada ima apsolutni monopol nad medijima, izvori bliski vlasti potvrdili su da su svi duvanski proizvodi bukvalno nestali sa tezgi u ovoj zemlji. Naravno, ova zabrana je dovela do stvaranja crnog tržišta cigareta, gdje su cijene astronomske, pa tako kutija cigareta košta i do 12 dolara.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je turkmenistanska vlada pokrenula kampanju zdravog življenja. Naime, na svim TV emiterima svaki čas se emituju prilozi koji govore u prilog zdravom životu. Jedan od glavnih promotera je upravo predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, koji se često može vidjeti kako trči ili peca na lokalnim rijekama.

Upravo predsjednik je početkom godine ukazao na to da se u zemlji ne čini dovoljno na zabrani pušenja, zbog čega su se odlučili na ovaj radikalan potez.

Inače, Turkmenistan nije prva zemlja u svijetu koja je zabranila sve duvanske proizvode. Naime, još 2004. godine Butan, mala himalajska nacija, je odlučila da zabrani cigarete i ostale duvanske proizvode. Međutim, veliki problem im predstavljaju šverceri koji cigarete dobavljaju iz susjedne Indije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se