18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Soroš „objavio rat“ kineskom Juanu

PEKING – Kineski državni mediji kritikovali su danas DŽordža Soroša i ostale trgovce valutama zbog vršenja pritiska na juan, optužujući bogatog investitora da je „objavio rat“ kineskoj valuti.

Soroš je na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle sedmice rekao da će kineska privreda, koja bilježi najslabiji rast u posljednjih 25 godina, dodatno padati.

On je rekao da su deflacija i preveliki dug uzroci opadanja kineske ekonomije, prenio je AFP.

Kineski juan je uglavnom stabilan i strogo pod kontrolom države, a u posljednjih nekoliko mjeseci izložen je pritisku na međunarodnim tržištima i usljed odliva kapitala. Vlasti su potrošile stotine milijardi dolara da bi odbranile njegovu vrijednost.

Državna agencija Sinhua prenijela je da je Soroš u prošlosti nekoliko puta predviđao ekonomske probleme u Kini.

„Ili trgovci nisu uradili domaći zadatak ili namjerno pokušavaju da stvore paniku i izvuku profit“, navodi se u izvještaju.

Kineski list na engleskom jeziku „Golbal tajms“ piše da zapadnjaci ne prihvataju odgovornost za probleme u svjetskoj ekonomiji.

Glasilo Komunističke partije Kine „Narodni dnevnik“ na naslovnoj strani ismijava „objavljivanje rata kineskoj valuti“. Članak je podijeljen mnogo puta na društvenim mrežama.

Soroša smatraju odgovornim da je svojim trgovinskim akcijama doprinio finansijskoj krizi u Aziji 1997. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se