27 C
Zvornik
19. јун 2024.

Sam svoj gazda za desetak hiljada KM

BANJALUKA – Za pokretanje vlastitog malog biznisa u Srpskoj potrebno je desetak hiljada maraka, a stručnjaci ističu da su najbolje opcije ulaganje u proizvodnju hrane i bavljenje zanatima kojih manjka na tržištu.

U vrijeme velike nezaposlenosti mnogi se odlučuju da uz pomoć ušteđevine ili podizanjem kredita postanu sam svoj gazda.

Dvadesetogodišnja Radoslava Popović iz Banjaluke krenula je u privatne vode otvaranjem frizerskog salona uz finansijsku podršku roditelja. Za opremanje salona trebalo joj je oko 10.000 KM.

– Moguće je pokrenuti ovu vrstu biznisa i sa manje novca, ali sam odlučila da uz pomoć roditelja uložim više da bih nabavila kvalitetnu opremu – kaže Popovićeva, kojoj za sada ne nedostaje mušterija, pa joj posao dobro napreduje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da u posljednje vrijeme bilježe najviše novootvorenih frizerskih i kozmetičkih salona, kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pekara i apoteka.

– Teško je govoriti koji iznosi su dovoljni za pokretanje sopstvenog biznisa. Moleru je potrebno od 1.000 do 2.000 KM, dok otvaranje automehaničarske radnje zahtijeva znatno veću svotu novca – kaže Bratić.

Iz njegovog ugla gledanja trenutno je najisplativije bavljenje stolarskim, tesarskim, zidarskim, bigerskim, keramičarskim, molerskim i poslovima električara, jer na tržištu nedostaje firmi i radnika tih profila.

– Imamo dovoljno pekara, mesara i frizera i vrijeme je da se više pažnje posveti obučavanju i osposobljavanju radnika za obavljanje građevinskih poslova – kaže Bratić i dodaje da je veoma isplativ i programerski posao, za koji nije potreban velik početni kapital.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić kaže da je za registraciju poslovnog subjekta, bilo da se radi o malim i srednjim preduzećima ili o zanatsko-preduzetničkim radnjama, dovoljno od 1.000 do 8.000 maraka.

– Da li će navedeni iznos biti dovoljan za nabavku opreme, sirovina i poslovnog prostora, zavisi od vrste djelatnosti koja se pokreće. U slučaju otvaranja zanatsko-preduzetničke radnje, ovaj iznos može biti iskorišćen i za nabavku dijela opreme i sirovina, dok je za pokretanje proizvodnje potrebno više novca – kazao je Đukić.

U posljednje vrijeme, prema njegovim riječima, ekspanziju doživljavaju poslovi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, a dobre poslovne mogućnosti nude i oblasti proizvodnje hrane, turizma ili energije.

– Da bi osnovani biznis napredovao, potrebna je dobra ideja, koja mora biti u skladu sa potrebama tržišta. To može biti djelatnost koja nedostaje na tržištu, ali i poboljšani postojeći proizvod ili usluga, koji će ostvariti konkurentsku prednost – istakao je Đukić.

Povećan broj preduzetnika

Prema podacima Poreske uprave RS, do kraja avgusta prošle godine registrovana su 2.904 nova preduzetnika, dok je u istom periodu 2014. godine poslovnu aktivnost započelo 2.168 preduzetnika. Broj registrovanih preduzetnika porastao je u svim većim gradovima, a najviše u Bijeljini, piše Glas Srpske.

Najčešći novi poslovi

  • frizerski i kozmetički saloni
  • pekare
  • apoteke
  • kafići

Zanati koji nedostaju tržištu

  • moleri
  • keramičari
  • bigeri
  • stolari
  • tesari
  • električari

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se