18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Region okovan snijegom, očekuje se i ledena kiša (foto)

SARAJEVO, BANJALUKA, ZAGREB, PODGORICA,  SKOPLJE – Zemlje regiona su drugi dan pod snijegom, snježni nanosi ponegdje otežavaju saobraćaj koji je uglavnom usporen, a najavljene su nove padavine u vidu ledene kiše.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vreme. Prije podne padavine se očekuju ponegdje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Do kraja dana i u večernjim satima padavine se očekuju i u cijeloj zemlji. Uglavnom će padati kiša, koja se može lediti u dodiru s tlom. U višim područjima susnježica i snijeg. Padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerenog, a u ostatku zemlje slabog intenziteta. Vetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -12 do -6, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu od 6 do 10.

U utorak oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini. U Bosni sa susnježicom i kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Padavine slabog do umjerenog intenziteta. Intenzivni snijeg se očekuje u planinskim područjima. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna od 0 do 5, na jugu od 8 do 11.

U srijedu oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i jugoistočnoj Bosni. U višim područjima istočne Bosne susnežica i snijeg. Padavine povremene i slabog intenziteta. Jutarnja temperatura od -6 do -1, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 6 do 11.

Visina snježnog pokrivača na Jahorini, koji je padao tokom cijele noći s jačim intenzitetom u jutarnjim časovima, dostigla je 30 centimetara.

Portparol Olimpijskog centra „Jahorina“ Ivana Lizdek rekla je da se očekuje da snijeg nastaviti da pada tokom dana, što će omogućiti da budu otvorene i nove skijaške staze.

Prema njenim riječima, trenutno su u funkciji šestosed „Skočine“, lift i bejbi-lift „Poljice“.

„Na stazi `Skočine` odlični su uslovi zahvaljujući njenom vještačkom osnježavanju prethodnih dana s obzirom na to da je za to postojala odgovarajuća temperatura vazduha“, naglasila je Lizdekova i dodala da se na Jahorini nalazi veliki broj skijaša.

Temperatura vazduha je oko minus jedan, a brzina vjetra je dva metra u sekundi.

Nakon što je snijeg za vikend potpuno prekrio dijelove Hrvatske, danas i sutra širom zemlje očekuju se veoma niske temperature. Prema aktualnim podacima DHMZ-a za 7 sati, najviše snega ima u Zavižanu (30 centimetara), u Slunju (24 centimetra), u Sisku (23 centimetra), u Ogulinu (26 centimetara), u Kutini (21 centimetar), u Karlovcu (26 centimetara), u Hrvatskoj Kostajnici (33 centimetra), u Gospiću (28 centimetara), u Novoj Gradišci (23 centimetra), u Delnicama (22 centimetra), na Risnjaku (22 centimetra) te na mjernim postajama Zagreb-Maksimir (15 centimetara), Zagreb Grič (15 centimetara) i Zagreb-aerodrom (13 centimetara).

U današnjoj prognozi HDMZ javlja kako valja očekivati pretežno oblačno vrijeme, uz tek povremene padavine, prije podne u zapadnim predjelima, a od sredine dana gotovo u čitavoj Hrvatskoj.

Na kopnu će i dalje padati snijeg, a u Lici i unutrašnjosti Dalmacije moguća je kratkotrajna kiša koja se smrzava na tlu. Na Jadranu se očekuje većinom kiša, a na sjevernom dijelu može pasti i malo snijega.

Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugoistočni, a na Jadranu će ujutro duvatu umjereno jak jugo i južni vjetar, popodne na sjevernom dijelu u okretanju na sjeverozapadnjak.

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, povremeno će padati kiša, a u sjevernim predjelima i snijeg i susnježica, u nižim predjelima uglavnom u jutarnjim satima.

Duvaće povremeno umjeren do jak vjetar, južnih sm,erova.

Jutarnja temperatura vazduha od -5 do 10, najviša dnevna od 1 do 12 stepeni.

U Podgorici oblačno sa kišom. Jutarnja temperatura vazduha oko 4, najviša dnevna oko 8 stepeni.

Meteorolozi i za naredne dane prognoziraju padavine, intenzivnije u srijedu.

U Makedoiiji će i narednih dana preovladavati oblačno sa padavinama, a snijega će biti na planinama.

Najviše snijega ima u Požaranu 20 centimetara i Lazaroplju 15 centimetara.

Najviše kiše je palo u Ohridu, za 12 sati 19 litara po metru kvadratnom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se