28.1 C
Zvornik
16. јун 2024.

Psihijatrijski trikovi za brzo sticanje povjerenja

U nekim situacijama je veoma važno da brzo pridobijemo povjerenje sagovornika… evo riješenja!

Ključ je u tome da pronađete balans između stručnosti i ljudske topline – tako da djelujete puni kredibiliteta ali da ste takođe i samo čovjek.

Ova ideja potanko je istražena u knjizi „Friend and Foe“, čiji su autori psihijatri Maurice Schweitzer i Adam Galinsky, a zaključke prenosi Independent. Da bi pokazali kako ova teorija funkcioniše u stvarnom svijetu, autori su koristili primjere psihijatara, čiji je posao da otvore ljude da govore o svojim najdubljim strahovima i nesigurnostima.

Jedan od njihovih bivših studenata zaduženih za edukaciju, psihijatar koji se zove Tom, koristio bi jednu od tri taktike kada bi se prvi put susreo sa novim pacijentom: ispustio bi olovku, ispričao lošu šalu ili prosuo kafu.

Tomovi pacijenti bili su impresionirani diplomama na njegovom zidu, koje su ukazivale na njegovu stručnost i kredibilitet. Tomov cilj bio je da pokaže neku slabost i time dokaže svoju ranjivost – da je, na kraju krajeva, samo ljudsko biće. Ta kombinacija stručnosti i topline činili su ga osobom kojoj se može vjerovati.

Ova tehnika dobro funkcioniše i u poslovnom carstvu.

Autori su naveli primjer američkog inženjera koji je radio za kompaniju u Japanu. Inženjera je nerviralo to što su ga stalno etiketirali kao „posjetilac“ na sastancima. Ali, nakon što se japanskim kolegama pridružio jedne večeri na karaokama, počeli su da ga tretiraju kao kolegu.

Savjet je, kažu autori, da osobe koje imaju visoke kvalifikacije treba da budu dostupnije, pouzdane, i to tako što će sebi dopustiti da budu trapave ili smješne. Na taj način biće ranjivi i topli, a time i prijemčivi, baš kao i sav „normalan, običan“ svijet.

Takođe, razbijaju se mitovi o tome da je povjerenje nešto što se gradi polako tokom dugo vremena. „Time što činite sebe ranjivima, moguće je graditi povjerenje za kraće vrijeme nego što je potrebno očistiti kafu koja je prosuta.“ Naravno, ranjivost je potrebno iskazati nakon što ste pokazali svoju kredibilnost.

Ukratko: Ako želite da vam ljudi vjeruju, prvo ostavite utisak svojim znanjem i stručnošću a zatim im pokažite da ste ljudsko biće, kao i svi ostali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se