5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Otežano odvijanje saobraćaja na putevima (foto)

Na području Srpske saobraćaj se u većini krajeva odvija otežano. Najviše snijega, oko pola metra, palo je u Banjaluci. Sve raspoložive ekipe i mehanizacija zimske službe su na terenu na području ovog grada, ali i u drugim krajevima Srpske. Rade punim kapacitetom na uklanjanju snijega. Svi putni pravci su prohodni, ali je međugradski i međunarodni prevoz otežan zbog ugaženog snijega na kolovozima. Najteže je na planinskim prevojima.

Iako juče u Banjaluci putevi nisu bili dovoljno očišćeni, danas je drugačije. Temperatura je minus osam stepeni po  Celzijusu u Banjaluci, a snijeg je prestao da pada. Međutim, utaban i ponegdje raskvašen snijeg otežava kretanje i pješaka i vozača. Najteže je u sporednim ulicama gdje još nije očišćeno.

Sve glavne banjalučke saobraćajnice su prohodne, a službe su na terenu i rade na prilazima, potvrdio je i Milan Plavšić, tehnički direktor ЈP „Čistoća“. Naveo je da se trenutno raščišćavaju trotoari i pješački prelazi, a tokom dana bi trebalo da budu očišćene i sporedne ulice.

Svih 500 kilometara regionalnih i magistralnih puteva na području prijedorske regije koje održavaju „Prijedorputevi“ su prohodni. Danas će čistiti led ispod snježne površine, dok je za gradsko jezgro zaduženo komunalno preduzeće. Nadležni su pozvali i građane da se uključe u raščišćavanje snijega ispred svojih kuća.

Dragan Petrović, rukovodilac zimske službe Komunalnog preduzeća Prijedor, podsjetio je da su i građani obavezni da očiste snijeg ispred svojih ulaza,

Visina snježnog pokrivača u Bijeljini je tridesetak centimetara, a niska temperatura otežava čišćnje snijega. Takođe, usporeno je i odvijanje saobraćaj na svim putevima, a još teže se kreću pješaci. Na uklanjanju snijega sa trotoara i pješačkih prelaza angažovano je 26 radnika i četiri mašine. U ovom gradu je danonoćno na terenu i zimska služba.

069242

Preduzeće Mrkonjićputevi radi punim kapacitetom, pa su svi putevi prohodni i saobraćaj se odvija bez većih poteškoća na području Mrkonjić Grada. Preko planinskih prevoja, Kupreške, Јanjske, Sitničke, Baraćke i Zmijanjske visoravni kolovoz je mjestimično zasnježen. Pune ruke posla na čišćenju gradskih i lokalnih saobraćajnica imaju komunalne službe u Mrkonjić Gradu i susjednim opštinama.

069241

I na području Sarajevsko-romanijske regije sve je prohodno, ali se saobraćaj odvija otežano u planinskim dijelovima zbog leda. Zimske službe od ranog jutra, a na terenu je 18 mašina. Posuti su svi magistralni putevi, a trenutno se uklanja snijeg sa autobuskih stajališta i parkinga. Iz zimske službe u preduzeću Romanijaputevi sa Sokoca navode, da na  planinskim putevima koji su iznad 1.000 metara nadmorske visine, a to su Romanija, Јahorina, Trebević i Han Pijesak ima ugaženog snijega i leda, tako da vozačima preporučuju opreznu vožnju.

069244

Opštinska uprava u Prnjavoru, angažovala je Komunalno preduzeće „Park“ i Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu kao dodatne snage na čišćenju i uklanjanju snijega. Preko planinskih prevoja, Kupreške, Јanjske, Sitničke, Baraćke i Zmijanjske visoravni kolovoz je mjestimično zasnježen.

Putevi na području opštine Kostajnica su prohodni, a saobraćaj je na pojedinim dionicama usporen zbog ugaženog snijega, rekao je načelnik ove opštine Drago Bundalo. Bundalo je naveo da su svi putni pravci koji su obuhvaćeni planom održavanja u zimskom periodu očišćeni i prohodni.

069243

– Nadležne službe nastavljaju čišćenje. Danas proširuju lokalne puteve u selima Mrakodol i Kalenderi, a čiste i trotoare u gradu, rekao je Bundalo i istakao da su juče postojali problemi sa mehanizacijom.

Meteorolozi najavljuju da bi padavine na kratko tokom noći trebalo da prestanu .

– U drugom dijelu dana padavinska zona širiće se prema istoku i sjeveroistoku, što će u tim krajevima donijeti ponovo snijeg. Snijega će biti i na planinama. U nižim krajevima može biti kiše koja će se lediti pri tlu, istakao je Draško Rudan, meteorolog.

U naredna četiri dana meteorolozi predviđaju hladno vrijeme sa smjenjivanjem vlažnih talasa sa kišom i snijegom i suvih perioda sa niskim temperaturama vazduha.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se