14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mito prečica do vozačke dozvole

NOVI GRAD – Vlasnik auto-škole „Signal“ iz Novog Grada Boris Elčija (60) i član ispitne komisije za polaganje vozačkih ispita u ovom gradu Radovan Karan uhapšeni su u akciji „Kandidat“ zbog sumnje da su za novac omogućili jednoj osobi da dobije vozačku dozvolu.

Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor, navodeći njihove inicijale, saopšteno je da Elčiju terete za trgovinu uticajem, a Karana za primanje mita.

– Osumnjičeni vlasnik jedne auto-škole u Novom Gradu B. E. i član komisije za polaganje vozačkih ispita R. K. od jednog kandidata su uzeli novac kako bi on lakše položio vozački ispit – saopšteno je iz CJB Prijedor.

Prema nezvaničnim informacijama, akcija hapšenja pripremana je duže vrijeme, nakon što je policija dobila saznanja da osumnjičeni traže novac za „prolaz na vozačkom ispitu“.

– Poslije tog saznanja oni su praćeni, a organizovana je i klopka za njih. Kandidatu za polaganje ispita date su obilježene novčanice da ih preda osumnjičenima – kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su nakon toga na scenu stupili policijski i inspektori Specijalnog tužilaštva, koji su uhapsili osumnjičene i kod njih pronašli obilježeni novac.

Prema riječima ovog izvora, „sređivanje“ vozačkog ispita je išlo tako što bi vlasnik auto-škole „Signal“ Elčija svojim kandidatima ponudio pomoć na ispitu.

– On im je navodno govorio da im može olakšati prolaz ako počaste jednog člana komisije. Koristio je svoj uticaj kod Karana kako bi im on progledao kroz prste. Nismo sigurni da je izričito tražio određenu količinu novca ili je samo govorio kako bi nekoga trebalo počastiti – rekao je ovaj izvor „Glasa Srpske“.

On je istakao da policija i tužilaštvo sada istražuju da li su osumnjičeni na ovaj način i ranije sređivali vozačke ispite i koliko je bilo takvih slučajeva.

U CJB Prijedor i Specijalnom tužilaštvu juče nisu davali detalje o ovom slučaju.

Osude

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja šokirani su saznanjem da su pojedini kandidati davanjem mita polagali vozački ispit.

– Tražićemo da se slučaj ispita i da se što strože kazne odgovorni, kako više nikome ne bi palo na pamet ovako nešto. Kriterijum da bi kandidat položio vozački ispit ne smije biti bilo kakav novac. Na taj način ugrozili su i život kandidata i učesnika u saobraćaju. Često u manjim mjestima komisija obara kandidate na sitnicama, a to onda dovodi do „traženja štela“ – kazao je predsjednik pomenutog udruženja Milenko Jaćimović, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se