10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

MEDICINSKO ČUDO: Mladić koji je pronađen zaleđen i mrtav oživio u bolnici

Džastin Smit (26) je u februaru 2015. godine izašao sa prijateljima u lokalni kafić u Pensilvaniji. Krenuo je sam kući, međutim onesvestio se i pao u snijeg kraj puta. Njegov otac ga je zaleđenog i u snijegu pronašao tek sledećeg jutra. Mislio je da je mrtav.

Kada je primjetio da mu sin nije došao kući Don Smit je krenuo u potragu za svojim sinom. Temperatura je napolju bila minus četiri stepena. Don je vidio svog sina zaleđenog i bez svijesti i domah pozvao hitnu pomoć.

– Bio je leden, oči su mu bile otvorene… Provjerio sam mu puls… nije ga bilo – rekao je Don.

Džastin Smit
Džastin Smit

Bolničari su ubrzo stigli na lice mjesta, međutim mislili su da je mladić preminuo. Za njima je stigao i mrtvozornik. Policija je počela da radi uviđaj za smrtni slučaj.

Ljekari su Džastinovo tijelo odvezli u bolnicu vjerujući da je mladić preminuo. Neurolog nije našao moždanu aktivnost i sve je ukazivalo na to da treba da odustanu.

Međutim, ljekari u „Lehight Vali“ bolnici to nisu htjeli. „Prikačili“ su ga na ECMO mašinu kako bi mu zagrijali krv.

Ova mašina inače pumpa krv kroz sebe, zagrijva je i obnavlja kiseonik u njoj i onda je ponovo vraća u krvotok.

Posle nekog vremena Džastinovo srce je ponovo počelo da kuca.

Međutim, mladić je narednih 15 dana bio u komi. Kada se konačno probudio doktori nisu mogli da vjeruju da nema oštećenja na mozgu.

– Kada pogledate naučnu stranu toga što se desilo Džastinu nevjerovatno je da je iko na svijetu mogao da preživi ovako nešto – kaže doktor Džon Kastaldo koji je liječio zaleđenog mladića.

On je dodao da telo može da sačuva moždane i funkcije drugih organa kada se nalazi na jako niskoj temperaturi.

Džastin je izgubio sve zube i prste na obje ruke, ali srećom nema neuroloških oštećenja. Danas, godinu dana posle ovog događaja on se vratio na fakultet da završi studije psihologije, uživa u golfu i kaže da mu se desilo nesvakidašnje čudo.

Prije nedelju dana, ovaj hrabri mladić, vratio se u bolnicu kako bi doktorima zahvalio što ga „nisu pustili da umre“.

– Teško je misliti da mi se desilo čudo, ali ipak jeste. Presrećan sam. Ovo mi je vratilo vjeru. To je sve što imam da kažem – rekao je Džastin.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se