18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izmjene zakona moraju biti usaglašene sa ustavom

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je danas da Interresorna radna grupa radi na izmjeni Izbornog zakona BiH, ali da nema kapacitet da priprema izmjene koje se odnose na presude Ustavnog suda BiH, uključujući i presude Evropskog suda za ljudska prava.

„U tom smislu, ključni su stavovi vodećih političkih lidera. Ako se govori o prekompoziciji Federacije BiH /FBiH/, onda je riječ i o promjeni broja kantona, a to je stvar izmjena Ustava FBiH“, rekao je Prodanović odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa inicijativama za moguću reorganizaciju FBiH.

On je naglasio da promjene Izbornog zakona BiH podrazumijevaju usaglašenost sa ustavima entiteta i BiH.

„Vjerujem da će Interesorna radana grupa izaći sa usaglašenim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, ali i poslanici mogu pokretati svoje inicijative jer i dalje ima spornih stvari. Ono što mi postignemo konsenzusom u ovom procesu ići će u parlamentarnu proceduru“, rekao je Prodanović, koji je i član Interresorne radne grupe.

On je ocijenio da je inicijativa iz nevladinog sektora da se u izborni proces uključi 50 osto žena legitimna, ali da nije realna, te napomenuo da aktuelni zakon precizira učešće 40 odsto žena na izbornim listama.

„U svakom slučaju, učešće žena u većem procentu na izbornim listama svakako je poželjno“, poručio je Prodanović.

On smatra da je najavljena inicijativa poslanika SDA Sadika Ahmetovića u vezi sa izmjenama Izbornog zakona i izbornih jedinica za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom parlamenta BiH, prema kojem bi Srebrenica bila zasebna izborna jedinica, politička i da nema nikakvu šansu da dobije podršku, jer zadire u nadležnost entiteta.

Prema njegovim riječima, izborne jedinice u Srpskoj su u nadležnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

„Ahmetović je svoju inicijativu, ako to već i želi, trebalo da pokrene u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Međutim, to je za nas nepotrebno i neprihvatljivo i u funkciji je destabilizacije ukupnog stanja u BiH“, rekao je Prodanović.

On smatra da je trenutno nemoguće mijenjati postojeći sistem izbornih jedinica u Republici Srpskoj i za Narodnu skupštinu i za Predstavnički dom parlamenta BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se