18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izigrali zakon da sebi namaknu treći mandat

SARAJEVO – Meliha Jahjaefendić, dugogodišnja direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kandidirala se i za treći mandat na ovu poziciju tako što je aktuelna garnitura izvršne vlasti formalno izigrala zakon koji je sama sukreirala!

Naime, prema članu 34. Zakona o državnoj službi, sekretari s posebnim zadatkom (što su sva tri direktora Službe) „mogu biti imenovani na vremenski period od pet godina, a najduže deset“, pa je samom ovom činjenicom jasno da će formalno i Agencija za državnu službu (ADS) i Jahjaefendićeva, ali prevashodno politika koja iza nje stoji, prekršiti zakon države koju vodi!

Objašnjenje koje smo dobili jeste da Jahjaefendićeva, inače rođena sestra Kemala Huseinovića (bivšeg dugogodišnjeg direktora RAK-a, koji je godinama radio u tehničkom mandatu), nije sve vrijeme bila direktor, već se rotirala i kao zamjenik, pa, ko biva, nije bila na istom radnom mjestu deset godina?!

Budući da se direktor i zamjenici Službe samo uslovno rotiraju svakih osam mjeseci (nešto poput članova Predsjedništva BiH, koji su uvijek članovi Predsjedništva, i kad su predsjedavajući i kad to nisu) ovo je očiti primjer najklasičnije korupcije u institucijama BiH.

Informaciju da su se Jahjaefendićeva, ali i Dragan Brković, koji je također drugi mandat u direktorijatu Službe, nanovo kandidirali, „Nezavisnim“ je juče potvrdio i direktor ADS-a Neven Akšamija.

On pojašnjava da je već danas pismeni ispit za kandidate, naredne sedmice su intervjui, te će odmah potom lista biti proslijeđena Vijeću ministara, koje će imenovati direktora i jednog zamjenika (drugi zamjenik, Siniša Perković, je u mandatu). Nesumnjivo, Jahjaefendićeva je, zahvaljujući jakoj političkoj zaleđini u SDA i dobrim vezama, glavni favorit za treći mandat.

Na pitanje zašto krše zakon oni koji treba da ga provode, Akšamija odgovara da to nije tako.

„Doslovnom primjenom zakona, oni na jednom radnom mjestu nisu bili 10 godina, jer se direktor i zamjenici rotiraju. Koliko tačno na kojem – ja to ne znam“, ističe Akšamija.

Na upit koliko je on blizak s Jahjaefendićevom, te da li su tačne informacije da su veoma bliski i da mu je ona zaposlila tetku u Službi, Akšamija odgovara da su to izmišljotine.

„To je materijalna greška. Gospođu poznajem iz viđenja, a moja najmlađa tetka ima više od 60 godina“, navodi Akšamija.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s Jahjaefendićevom, u čijem su nam kabinetu kazali „da je na sastancima“.

Na pitanja upućena mejlom do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nije nam odgovoreno.

Vrijedi podsjetiti, mediji su ranije izvještavali da je samo u vrijeme svog prvog mandata, koji je otpočeo 2006, Meliha Jahjaefendić u Službu zaposlila čak oko 260 ljudi (ali i mnoge otjerala), pa tako sada Služba od 103 uposlenika i službenika, koliko je brojala 2006, u međuvremenu „narasla“ na više od 360 ljudi. Današnji broj je nepoznat.

Inače, Jahjaefendićeva je na glasu kao jedna od „najmoćnijih“ žena u institucijama BiH, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se