9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dvojica specijalaca priznaju krivicu i svjedoče o pljački na auto putu?

BANJALUKA – Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice najvjerovatnije će sa Specijalnim tužilaštvom RS zaključiti sporazum o priznanju krivice za učešće u oružanoj pljački 617.000 maraka na autoputu Banjaluka-Gradiška, piše danas „Glas Srpske“.

Osim njih za učešće u pljački novca Unikredit banke koji je iz Banjaluke prevožen u specijalnim vozilima agencije „Sektor sekjuriti“ osumnjičene su njihove kolege iz Specijalne jedince policije Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša koji je nedavno napustio najelitniju jedinicu MUP-a RS.

Na spisku osumnjičenih su i radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša i suvlasnik auto-kuće „Kvatro“ Oleg Banda (32) iz Banjaluke.

Maliću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, Parašu, Popoviću, Kuzmiću i Bandi poslije hapšenja je određen jednomjesečni pritvor.

Janjuz i Inđić su nedugo poslije hapšenja i saslušanja u policiji i tužilaštvu pušteni da se brane sa slobode.

Izvor blizak istrazi rekao je „Glasu Srpske“ da su Inđić i Janjuz od dana hapšenja sarađivali sa istražiocima i pomogli da se odmota klupko pljačke koja je rasvijetljena do posljednjeg detalja.

Ukoliko postignu sporazum o priznanju krivice, Inđić i Janjuz bi se u zamjenu za blažu kaznu obavezali i da će u sudskom procesu svjedočiti protiv ostalih osumnjičenih.

Janjuz i Inđić su istražiocima otkrili i lokaciju na kojoj je poslije pljačke zakopano pet automatskih pušaka.

“Oni su sa istražiocima u helikopteru otišli na Kozaru i pokazali tačnu lokaciju na kojoj je zakopano oružje korišćeno u pljački”, kazao je izvor “Glasa”.

U otkrivanju pljačkaša važnu ulogu imali su i tragovi pronađeni u „audiju A6“, koji je korišćen u pljački, ali i informacije koje su dali pripadnici Specijalne jedinice policije i rastrošnost uhapšenih.

Počinioci pljačke na autoputu nadomak Gradiške otkriveni su 13. januara kada je uhapšeno pet specijalaca. Dan kasnije lisice na ruke stavljene su Kuzmiću koji je osumnjičen da je specijalcima dojavio informacije kada su vozila sa novcem krenula i u kojem je od tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

“Ljubavi, krenula sam”, glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Istog dana uhapšen je i Banda, koji je osumnjičen da je vozio „audi A6“ kojim su pljačkaši presreli vozila „Sektor sekjuritija“.

Filmska pljačka dogodila se 22. septembra prošle godine kada su četvorica razbojnika naoružana automatskim puškama i „zoljom“ presreli kolonu u kojoj su bila tri vozila „Sektor sekjuritija“ kod naselja Cerovljani u blizini Gradiške.

Na snimku iz vozila „Sektor sekjuritija“ se vidi kada pljačkaši iskaču iz „audija“ prije nego što se zaustavio, a zatim otvaraju vatru na vozila, otimaju nekoliko kofera s novcem i nestaju.

U pucnjavi je od rikošeta ranjen radnik „Sektor sekjuritija“ Đurađ Bajić.

Razbojnici su poslije pljačke pobjegli prema Kozari, a odmah je pokrenuta opsežna potraga. Niko, međutim, do 13. januara nije uhapšen, a jedino je u zaseoku Baraji kod Gornjih Podgradaca u blizini Gradiške pronađen „audi A6“, koji su koristili pljačkaši. Iako je bio poliven benzinom, automobil nije zapaljen, a pljačkaši su odustali od paljevine jer je Kozaru nadlijetao policijski helikopter.

Prema nezvaničnim informacijama istražioci provjeravaju da li su osumnjičeni za pljačku na autoputu učestvovali u još nekim razbojništvima, a sumnju podgrijava poklapanje pokreta i načina pljačke NLB Razvojne banke u centru Banjaluke i Unikredit banke u Kotor Varošu.

Izvor blizak istrazi kazao je da su neki od uhapšenih prije pljačke bili u finansijskim problemima.

“Goran Paraš je imao kredit od nekoliko desetina hiljada maraka i upao je u probleme, pa nije mogao da vraća rate”, kazao sagovornik “Glasa Srpske”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se